Cecilia Marogna, talijanska menadžerica povezana s kardinalom Angelom Becciuom, navodno je optužena za pranje novca u Sloveniji, javljaju tamošnji mediji.

Kako piše Večer, ljubljanski istražitelji otkrili su da je Marogna u suradnji s još nepoznatim počiniteljima u Italiji pribavila 575 000 tisuća eura nelegalno stečene imovine koji su potom prebačeni na račune nekoliko slovenskih tvrtki. Osumnjičena je potom trošila taj novac te ga prebacivala na druge račune kako bi sakrila njegovo nelegalno porijeklo.

Policija je, u suradnji s Uredom za prevenciju pranja novca i stranim agencijama, na računu jedne od slovenskih tvrtki otkrila i zamrznula 170 tisuća eura te pretražila kuću slovenskog državljanina koji je navodno surađivao s Margonom. Vlasti su također u veljači podignule optužnicu protiv dvije fizičke i dvije pravne osobe zbog sumnji u pranje novca.

Cecilia Marogna pojavila se u medijima krajem prošle godine kao bliska suradnica kardinala Becciua, prefekta Kongregacije za kauze svetih te bivšeg broja dva u vatikanskom Državnom tajništvu.

Becciu je 24. rujna 2020. dao ostavku na sve dužnosti u Vatikanu te se odrekao prava povezanih s kardinalskom službom. U medijskom istupu istaknuo je da ga je na iznenadnu ostavku prisilio papa Franjo, optuživši ga da je koristio vatikanski novac za pomaganje svojoj braći.

Kao jedan od krimena na dušu mu se stavlja i korištenje crkvenog novca za kupovinu luksuzne nekretnine u Londonu. Istraga o tom slučaju je 2019. godine dovela do suspenzije petero vatikanskih dužnosnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financije. Kardinal je u nekoliko navrata odbacio optužbe.

Nekoliko tjedana nakon njegove ostavke u Milanu je uhićena Marogna. Talijanski Il Messaggero pisao je tada kako je ona posjedovala pismo, potpisano od strane Becciua, u kojem je akreditirana kao “vrlo pouzdana osoba” te da je između prosinca 2018. i srpnja 2019. primila oko pola milijuna eura od Svete Stolice na tekući račun svoje tvrtke Logsic d.o.o., sa sjedištem u Ljubljani. Sva plaćanja vođena su u svrhu “doprinosa za humanitarnu misiju”. No čini se kako je od 500 000 eura gotovo pola potrošila na odjeću, restorane i luksuzni pribor.

Drugi mediji su pak izvijestili da je novac koji je primila bio namijenjen stvaranju “mreže poznanstava na visokim razinama” u rizičnim zemljama i područjima od Bliskog Istoka do Afrike.

Na pitanje novinara zašto je otvorila račun baš u Sloveniji, Marogna je rekla: “Ovu sam tvrtku otvorila u Sloveniji iz geopolitičkih razloga, jer sam već dugo znala da će sljedeća bačva eksplodirati na Balkanu. I kako bih povećala relacije sa zemljama poput Gruzije, Ukrajine, Srbije, Bosne i Slovenije. Moja tvrtka Logsic specijalizirana je za humanitarne operacije.”

Menadžerica je, također, svoje djelovanje te kupovanje luksuznih predmeta obranila kao dio procesa “stvaranja kooperativnih veza”.

CNA izvještava kako Vatikan planira tužiti Marognu – koja je 17 dana nakon uhićenja puštena te je trenutno na slobodi – zbog pronevjere.