Uhićena je Cecilia Marogna, 39-godišnja menadžerica iz Cagliarija koja je postala poznata zbog odnosa povjerenja s bivšim brojem dva vatikanskog Državnog tajništva kardinalom Angelom Becciuom, prenio je portal Fratellanza umana.

Marognu je u Milanu uhapsila financijska policija, jer su vatikanski istražitelji, aktivirajući Interpol, za njom izdali međunarodnu tjeralicu.

U vidokrugu vatikanskih istražitelja, kako je otkrila istraga, su transferi od pola milijuna eura dobiveni od Svete Stolice za tajne humanitarne operacije u Aziji i Africi, a gotovo polovica njih završila je za kupnju torbica, kozmetike i ostale luksuzne robe.

Marogna je posjedovala pismo koje joj je potpisao Becciu o njezinoj akreditaciji kao “vrlo pouzdanoj osobi” te je primala novac u nekoliko tranši između prosinca 2018. i srpnja 2019. na tekući račun tvrtke Logsic d.o.o. sa sjedištem u Ljubljani, čiji je ona vlasnik, piše Il Messaggero. Sva plaćanja vođena su u svrhu “doprinosa za humanitarnu misiju”. Ipak, od tih približno 500.000 eura, gotovo 200.000 potrošila je na odjeću, restorane i luksuzni pribor (između ostalog 12.000 eura u Poltroni Frau, 2.200 u Pradi, 1.400 u Tod’su, 8.000 u Chanelu).

Na pitanje novinara zašto je otvorila račun baš u Sloveniji, Marogna je rekla: “Ovu sam tvrtku otvorila u Sloveniji iz geopolitičkih razloga, jer sam već dugo znala da će sljedeća bačva eksplodirati na Balkanu. I kako bih povećala relacije sa zemljama poput Gruzije, Ukrajine, Srbije, Bosne i Slovenije. Moja tvrtka Logsic specijalizirana je za humanitarne operacije.”

Drugi mediji pak izvještavaju kako je novac koji je primila bio namijenjen stvaranju “mreže poznanstava na visokim razinama” u rizičnim zemljama i područjima od Bliskog Istoka do Afrike. Marogna je također svoje djelovanje te kupovanje luksuznih predmeta obranila kao dio procesa “stvaranja kooperativnih veza”.

Podsjećamo, papa Franjo prihvatio je 24. rujna ostavku kardinala Becciua na mjestu prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih. Becciu se također, što je poprilično rijedak potez, odrekao prava povezanih s kardinalskom službom.

Kao jedan od krimena na dušu mu se stavlja korištenje crkvenog novca za kupovinu luksuzne nekretnine u Londonu. Istraga o tom slučaju je prošle godine dovela do suspenzije petero vatikanskih dužnosnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financije. Becciu je tad odbacivao svoju krivnju i branio kupovinu u Londonu, tvrdeći da je nekretnini narasla vrijednost.

Inače, vatikanski je prelat u medijskom istupu nakon odlaska s dužnosti istaknuo da ga je na iznenadnu ostavku prisilio papa Franjo koji ga je optužio da je koristio vatikanski novac za pomaganje svojoj braći.

Becciu je u razgovoru za list Domani istaknuo: “Nisam ukrao ni jedan euro. Ne znam jesam li pod istragom, ali ako me budu poslali na suđenje, ja ću se braniti.”

Čini se da svakim danom kompliciran slučaj kardinalovog upravljanja financijama – koji uključuje i optužbe o manipulaciji financijama Petrovog novčića te čak i navodno potplaćivanje svjedoka u slučaju protiv kardinala Georga Pella, optuženog (i kasnije oslobođenog) za pedofiliju – postaje sve zamršeniji.