Vatikanski novinari

Giovanna Chirri iz talijanske agencija ANSA tako je izjavila kako je riječ o nečemu “najneočekivanijem, što se prihvaća s nevjericom… Kada je svečanim tonom počeo čitati latinski tekst shvatila sam da se Papa povlači, ali nisam htjela povjerovati. Jako me to rastužilo i došlo mi je da zaplačem…” Na pitanje kako doživljava Papu, Chirri je odgovorila da ga smatra “velikim Papom, sličnom crkvenim ocima, osobom velike poniznosti, a opet uvelike sposobnim govoriti o Bogu posve različitim slušateljima, od mladih do intelektualaca. Ima veliki kapacitet prenijeti Boga modernom svijetu.”

Valentina Alazraki, dopisnica meksičke mreže Televisa, također je iznenađena Papinom odlukom. “Na neki način to je najavio i napisao da postoji i ta opcija kada se jednoga dana više ne bude osjećao sposobnim voditi Crkvu. Nisam iznenađena samom činjenicom, nego načinom objave i time da ništa nije najavilo pogoršanje njegova zdravstvenog stanja.” Na pitanje po čemu će Meksiko pamtiti ovoga Papu, Alazraki je odgovorila da se njeni sunarodnjaci “osjećaju sretnima što ih je Papa konačno pohodio u sedmoj godini svog pontifikata. Premda je to bio kratak pohod on ipak ostaje prevažna uspomena. Zadovoljna sam što nam je Papa mogao doći i što ga je narod mogao izbliza upoznati.”

I brojni talijanski mediji istaknuli su iznenađenost Papinom odlukom. Roberto Monteforte, dopisnik Unita, istaknuo je da je Papina odluka bila posve neočekivana, što ističu i kolege novinari. “Vidjeli smo Papu u nezavidnom fizičkom stanju i u dobi od 86 godina. Njegov odabir izraz je velike slobode, velike hrabrosti, velikog poštovanja prema sebi i prema cijeloj Crkvi. To je čin velike odgovornosti, prilično neuobičajen, jer od pape Celestina V. to nitko nije učinio. Pape Pavao VI. i Ivan Pavao II. predviđali su i tu mogućnost, ali nisu je odabrali.” Njegov pontifikat, prema mišljenju novinara Montefortea, obilježila je “dinamika vjere, njegova osoba, racionalnost u kombinaciji s velikom vjere, te jezik koji želi govoriti svima. Uvijek je bio podsjetnik na obranu dimenzije ljudskosti.”

John Allen, vatikanski dopisnik američkih novina National Catholic Reporter, o Papinoj odluci rekao je da je šokantna i da nije bilo puno takvih odreknuća od službe u povijesti. “Nije bilo niti znakova koji bi najavljivali takav čin. Naprotiv, planiralo se putovanje u Brazil za Svjetski dan mladih te drugi projekti i inicijative, kao npr. Twitter. Sve je to stvorilo dojam da je Papa još uvijek u snazi i da je spreman ići naprijed. Dakle, to je veliki šok, ali i znak velike odgovornosti Benedikta XVI., gesta poniznosti i spremnosti za novo doba Crkve.” Ono što ostaje iz pontifikata Benedikta XVI., svakako je činjenica da je on “veliki Papa učitelj. Njegov pontifikat bio je pun poučavanja, produbljivanja kršćanske doktrine i uloge Crkve, uloge osoba i vjere u post-modernističkom vremenu. Najdublji doprinos Benedikta XVI., po mom mišljenju, upravo je oštra i duboka intelektualna analiza susretišta vjere i razuma”. (ika/bitno.net)