Prema priopćenju iz Tiskovnog ureda Svete Stolice, zatražena je optužnica protiv novinara Gianluigija Nuzzija i Emiliana Fittipaldija, zatim bivših vatikanskih službenika mons. Lucia Valleja Balde i Francesce Immacolate Chaouqui te tajnika mons. Valleja, Nicole Maia.

Vallejo, Chaouqui i Maio se optužuje za kriminalnu zavjeru o dijeljenju informacija i dokumenata koji se tiču temeljnih interesa Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada, a svih se pet osoba optužuje za krađu i zlorabu vatikanskih dokumenata. Saslušanje pri vatikanskom sudu zakazano je za 24. studenog.

Podsjetimo, početkom studenog u Vatikanu su uhićene dvije osobe koje su novinarima davale povjerljive vatikanske dokumente na temelju kojih su mapisane i dvije knjige koje kritički progovaraju o nepravilnostima u Rimskoj kuriji i njezinom otporu financijskim reformama koje sprovode Papini suradnici.

Nakon molitve Angelusa, u nedjelju 8. studenoga, papa Franjo rekao je kako je svjestan da su mnoge ljude uznemirile nedavne vijesti o objavljivanju povjerljivih dokumenata Svete Stolice:

– Želim prije svega reći da je krađa tih dokumenata zločin. To je ogavni čin koji ne pomaže. Ja sam sâm zatražio da se to prouči i ti su dokumenti meni i mojim suradnicima već dobro poznati te su već bile poduzete mjere koje su počele davati ploda – od kojih su neki i vidljivi – rekao je papa Franjo, te dodao:

– Želim vas uvjeriti da me taj žalosni čin sigurno neće odvratiti od rada na reformi koju provodim sa svojim suradnicima i uz podršku svih vas i čitave Crkve. Jer Crkva se obnavlja s molitvom i svakodnevnom svetošću svih krštenika. Zahvaljujem vam i molim vas da nastavite moliti za Papu i Crkvu i ne dopustite da vas uznemire, već ustrajte s povjerenjem i nadom.

Radio Vatikan|Bitno.net