vatikan

“Riječ je o knjigama koje su rezultat izigranog povjerenja koje je Papa imao u neke osobe i dio operacije koja za cilj ima skrenuti pozornost s teških prijestupa poput dijeljenja povjerljivih dokumenata, prijestupa koji zaslužuju zakonsku kaznu.”

Ovo je dio priopćenja koje je glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi objavio jučer nakon dva uhićenja u Vatikanu – svećenika Lucia Angela Valleja Balde i Francesce Chaouqui, laikinje i konzultantice za odnose s javnošću. Oboje su bili članovi povjerenstva koje je Papa utemeljio radi financijske reforme Rimske kurije, a osumnjičeni su za dijeljenje povjerljivih dokumenata. U istom priopćenju Lombardi je spomenuo i dvije knjige koje su rezultat ovog ‘curenja’ dokumenata, u kojima se ti papiri koriste i o kojima će se, sigurno, puno pisati ovih dana.

To su knjige “Trgovci u hramu” talijanskog novinara Gianluigija Nuzzija i “Pohlepa” Emiliana Fittipaldija, vatikanskog izvjestitelja za rimski dnevni list La Repubblica. Obje knjige kao glavnu tezu imaju tvrdnju kako je financijska reforma poslovanja kurije koju je započeo papa Franjo naišla na velike otpore u vatikanskoj administraciji, te kako su članovi povjerenstva koji su to poslovanje ispitivali naišli na čitav niz nepravilnosti i nejasnoća.

Kampanja oko knjiga pažljivo je osmišljena, pa je tako novinska agencija Associated Press došla u posjed Nuzzijeva rukopisa prije njegova objavljivanja predviđena za četvrtak (na taj dan će biti objavljena i Fittipaldijeva knjiga) i danas je plasirala glavne tvrdnje iz knjige koje će izazvati puno publiciteta. Treba podsjetiti kako je Nuzzi već bio u središtu ovakvog skandala, ‘Vatileaksa’ koji se dogodio 2012., kada je do povjerljivih dokumenata došao preko batlera pape Benedikta XVI.

Sada se u njegovoj knjizi navode mnogobrojne optužbe na račun pojedinih segmenata vatikanske administracije. Jedna od njih odnosi se na izvješće povjerenstva kojima su Balda i Chaouqui bili članovi i u kojem se tvrdi kako je ukupna vrijednost nekretnina u vlasništvu Vatikana čak sedam puta veća od one koja je uknjižena, te kako su stanovi u vlasništvu kurije bili iznajmljivani daleko ispod cijene, a često i besplatno i to uglavnom kardinalima i biskupima.

Vjerojatno najozbiljnija optužba odnosi se na zaposlenike Kongregacije za kauze svetaca. Povjerenstvo je, tvrdi se u knjizi, pokušavalo steći financijski uvid u njihove troškove, ali im je rečeno kako ne postoje dokumenti koji evidentiraju njihovu potrošnju. Nuzzi, navodeći podatke iz izvješća komisije, tvrdi kako troškovi jedne kauze iznose oko pola milijuna eura. Troškove plaćaju donatori koji žele dovršiti proces kanonizacije nekog kandidata, piše Nuzzi, i ako kauza ima dobrostojeće donatore, onda će biti prije završena.

I sama agencija AP u svojoj analizi je priznala kako cijela Nuzzijeva knjiga odiše ozračjem “dobri članovi povjerenstva protiv zločeste Rimske kurije” i u tome je prilično isključiva. Naglasimo, povjerenstvo o kojem je riječ – COSEA – rasformirano je nakon što je odradilo svoj mandat.

Glavna Nuzzijeva teza o rastrošnim i bahatim članovima kurije iznesena je i u knjizi Emiliana Fittipaldija, a autor to potkrjepljuje tvrdnjama poput one kako je fundacija za potporu pedijatrijskoj bolnici Bambino Gesu platila 200.000 eura za preuređenje stana kardinala Tarcisia Bertonea, nekadašnjeg državnog tajnika Svete Stolice, pod uvjetom da taj stan bude potom korišten u bolničke svrhe.

Podsjetimo, kardinal George Pell, pročelnik Vatikanskog tajništva za gospodarstvo u više je navrata progovarao o tome kako su u zatečenom poslovanju kurije doista vladale nemarnosti i u nekim slučajevima nepravilnosti, ali i kako je ta situacija u većem dijelu ispravljena, a sustavi financijskog nadzora uspostavljeni.

“Napravili smo veliki napredak. Dogodilo se puno dobrih stvari, a možda je ona najvažnija ustanovljenje povjerenstva od 15 ljudi, osam kardinala i sedam laika iz svih dijelova svijeta koji nadziru cijelo poslovanje Svete Stolice – Gospodarsko vijeće. Ovo nije tek savjetodavno tijelo, ono će biti puno aktivnije, kreirat će financijsku politiku s konkretnim prijedlozima Papi i moći će izdavati zapovijedi i imat će nadzor nad cijelim poslovanjem… Dakle, usvojili smo standarde transparentnosti i moderne knjigovodstvene metode. Proračun za ovu godinu, 2015., upravo se priprema i bit će uskoro završen prema tim standardima. I tu je riječ o velikom napretku”, rekao je kardinal Pell svojedobno u razgovoru za naš portal.

Međutim, sada će poslovanje Rimske kurije ponovno biti problematizirano i to kroz ove dvije knjige koje, nema sumnje, u marketinškom smislu imaju savršeni ‘tajming’.

Ono što je zanimljivo jest da je Lombardi u svom priopćenju naglasio:

“Ovakve knjige ni na koji način ne doprinose istini, nego više stvaranju konfuzije i tendencioznih i nepotpunih interpretacija. Moramo izbjeći tu pogrešku da mislimo kako ovakve stvari pomažu misiju pape Franje.”

Vatikanist John Allen napisao je kako ova primjedba ide na račun novinara Nuzzija koji je već ranije u prošlosti korištenje povjerljivim dokumentima prikazivao kao “borbu za istinu” i “pomaganje Papi u njegovim reformama”.

Goran Andrijanić | Bitno.net