U srijedu 2. siječnja Vatikan je započeo nuditi besplatno cijepljenje protiv COVID-19 beskućnicima u Rimu. Cijepljenje se obavlja u atriju Pavla IV, golemom auditoriju gdje se odvijaju tjedne papinske audijencije, no koji je uglavnom bio nekorišten zbog pandemije koronavirusa, javlja Hina pozivajući se na vijest agencije Reuters.

Cijepljenje je nadgledao kardinal Konrad Krajewski (57), poljski čelnik Ureda papinskih dobrotvornih organizacija, koji je preuzeo vodeću ulogu u brizi za rimske beskućnike.

Oko 25 beskućnika koji su smješteni u ustanove koje vodi dobrotvorni ured primilo je svoje prve doze, a još više skupina će biti cijepljeno u nadolazećim danima, rečeno je u priopćenju.

Prošli tjedan, i papa Franjo (84) i papa emeritus Benedikt XVI (93), primili su svoje prve doze cjepiva.

Papa Franjo je rekao u televizijskom intervjuu ranije ovaj mjesec da bi se svi trebali cijepiti.

“To je etički izbor jer se kockate sa svojim zdravljem, sa svojim životom, no također se kockate i sa životima drugih”, izjavio je talijanskoj televizijskoj postavi Canale 5.

Pod Franjom, Vatikan je osnovao mnoštvo organizacija koje pomažu rimskim beskućnicima, uključujući i kliniku te ustanove gdje se beskućnici mogu okupati i ošišati, izvještava Hina pozivajući se agenciju Reuters.