U Tiskovnom uredu Svete Stolice u utorak 3. prosinca održana je konferencija za tisak na kojoj je predstavljena Loretska (lauretanska) jubilejska godina koja će se slaviti od 8. prosinca 2019. do 10. prosinca 2020., povodom 100. godišnjice proglašenja Gospe Loretske zaštitnicom zrakoplovaca, na temu “Loretski jubilej. Pozvani letjeti visoko”.

Na tiskovnoj konferenciji su govorili mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, zatim mons. Fabio Dal Cin, prelat i papinski delegat za svetište Svete kuće u Loretu i mons. Antonio Coppola, biskupski vikar za talijanske zrakoplovne snage.

“Lauretanski jubilej dar je kojem prije svega moramo zahvaliti papi Franji što ga je dobrostivo dodijelio, kao daljnju milosnu prigodu nakon njegova dolaska među nas, u Loreto, 25. ožujka”, rekao je mons. Fisichella na predstavljanju Jubileja podsjetivši kako je Papa tom prilikom u Svetoj kući potpisao postsinodsku apostolsku pobudnicu Christus vivit o mladima.

Loretski jubilej započet će u nedjelju, 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije obredom otvaranja Svetih vrata bazilike Svete kuće, kojim će predsjedati državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a završit će 10. prosinca 2020. godine.

Sveta kuća, koju su prema pobožnoj legendi na krilima nosili anđeli, a koja je neko vrijeme boravila i na Trsatu, gdje je kasnije podignuto poznato hrvatsko marijansko svetište, nadahnula je vojnike avijatičare iz Prvog svjetskog rata da za svoju zaštitnicu uzmu Blaženu Djevicu iz Loreta. U to se doba, naime, zrakoplove popularno nazivalo „letećim kućama“. Tako je papa Benedikt XV. 24. ožujka 1920. proglasio Blaženu Djevicu Mariju iz Loreta „glavnom zaštitnicom kod Boga svih zrakoplovaca“. Ovaj se Jubilej stoga obilježava uz stotu obljetnicu toga proglašenja, pojasnio je mons. Fisichella.

No, Jubilej se ne tiče samo svijeta zrakoplovstva (djelatnika i putnika), nego je upravljen svim štovateljima Gospe Loretske te svima onima koji će hodočastiti u Svetu kuću iz cijelog svijeta kako bi primili dar općeg oprosta.

Let zrakoplovom postaje metafora našeg postojanja. Svi smo pozvani letjeti visoko, jer Bog svima nudi mogućnost dobrog, odnosno svetoga života. Ovaj Jubilej želi biti za sve velika prigoda za oživljavanje našeg prianjanja Kristu jedinom Spasitelju, bez kojeg je iluzorno sanjati društvo u kojem će biti više pravde, bratstva i jedinstva. U tome pogledu ovaj Jubilej postaje povoljna prilika za ponovno otkrivanje poziva na svetost u suvremenom svijetu, kakvim nam ga je predstavio papa Franjo u apostolskoj pobudnici Gaudete et exsultate, napomenuo je mons. Fisichella.

Tijekom Svete loretske godine, jedina jubilejska crkva na svijetu bit će crkva u Bazilici svetišta u Loretu u kojoj se nalazi Sveta kuća. Međutim, kako bi se istaknulo pastoralnu vrijednost bogoštovnih mjesta civilnog i vojnog zrakoplovstva, mogućnost primanja općeg oprosta proširuje se i na kapele u civilnim i vojnim zračnim lukama na zahtjev mjesnog ordinarija, rekao je mons. Fisichella.

Prigodom Loretske jubilejske godine pokrenuta je i mrežna stranica na kojoj se mogu pronaći svi sadržaji i informacije vezane uz Jubilejsku loretsku godinu na tri jezika: engleskom, talijanskom i poljskom.

Podsjećamo, papa Franjo je nedavno odredio da se neobavezni spomendan Blažene Djevice Marije od Loreta upiše u Rimski kalendar na dan 10. prosinca te da se slavi svake godine.

IKA | Bitno.net