Papa Franjo, navodi se u Odredbi, je vlašću koja mu pripada odredio da se neobavezni spomendan Blažene Djevice Marije od Loreta upiše u Rimski kalendar na dan 10. prosinca, kada se u Loretu slavi taj blagdan, te da se slavi svake godine, prenosi IKA.

Ovo slavlje pomoći će svima, poglavito obiteljima, mladima i redovnicima, nasljedovati kreposti savršene učenice iz Evanđelja, Djevice Majke, koja je, začevši Glavu Crkve, i nas prigrlila k sebi, ističe se u Odredbi.

Određuje se da se novi neobavezni spomendan uvrsti u sve kalendare i liturgijske knjige za slavljenje mise i liturgije časova. Pripadajući tekstovi su priloženi ovoj Odredbi i njihovi prijevodi, koje trebaju odobriti biskupske konferencije, bit će objavljeni nakon potvrde ovoga Dikasterija, navodi se u Odredbi Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenat s nadnevkom od 7. listopada ove godine, kada se u Crkvi slavi spomen Blažene Djevice Marije od Krunice.

Dodajmo kako je blagdan Blažene Djevice Marije od Loreta blisko povezan s Hrvatskom i proslavom Gospe Trsatske.

Prema predaji, 10. prosinca 1294., anđeli su sa Trsata prenijeli kućicu Blažene Djevice Marije u Loreto. Kućica u kojoj je Arkanđeo Gabrijel navijestio Djevici Mariji da će začeti po Duhu Svetomu na brežuljku ponad Rijeke boravila je od 10. svibnja 1291.

Blaženi papa Urban V. prošao je kroz Loreto 1367. na povratku iz Avignona (1326. – 1370.) gdje je susreo mnoge hrvatske hodočasnike koji su došli moliti Majku Božju da im se vrati sa svojom “kućom”. Ganut takvom vjerom Papa je poslao na Trsat franjevca Bonifacija iz Napulja s bizantskom ikonom Majke Božje s Djetetom, pripisanoj svetom Luki (“za utjehu u njihovoj boli”) i kako se držalo, čudotvornom, koja je onda postavljena i čašćena iznad glavnoga oltara Trsatskoga svetišta.

Bitno.net