Vatikanski promotor pravde je zatražio podizanje optužnice protiv dvojice talijanskih svećenika – oca Gabrielea Martinellija zbog seksualnog zlostavljanja i oca Enrica Radice zbog “pomaganja i poticanja” navodnog zlostavljanja, donosi Catholic Herald.

Martinelli je tijekom pet godina navodno seksualno zlostavljao svojeg cimera u vatikanskom pred-sjemeništu Pija X., u kojem, osim sjemeništaraca, žive i ministranti Bazilike svetog Petra. O ovome slučaju su najprije 2017. godine izvijestili talijanski mediji, a kasnije i AP. Prema pisanju AP, ministrant Kamil Jarzembowski je optužio Martinellija da je zlostavljao svojeg cimera. On je bio izbačen iz sjemeništa, dok je navodni zlostavljač otac Martinelli 2017. godine zaređen za svećenika. Optužen je i otac Enrico Radice koji je u vrijeme navodnih zlostavljanja bio rektor sjemeništa.

Vatikan je objavio priopćenje u kojem piše kako je istraga pokrenuta u studenom 2017. godine, nakon medijskih izvještaja, ali je bila zaustavljena zbog zastare. U istom priopćenju piše kako su sada stvoreni svi preduvjeti za podizanje optužice jer je papa Franjo u međuvremenu donio posebnu odredbu koja je omogućila da se ovaj slučaj nastavi.

Otac Martinelli danas ima 26 godina i služi kao svećenik u biskupiji Como koja se nalazi u sjevernoj Italiji. On je također član zajednice “Opera don Folci” koja je posvećena svećeničkoj formaciji. Talijanski mediji su početkom kolovoza objavili kako rimsko tužilaštvo također priprema optužnicu protiv Martinellija zbog zlostavljanja, i to s otežavajućom okolnošću zlouporabe položaja.

Inače, kardinal Carlo Maria Viganò je u lipnju ove godine u razgovoru za Washington Post kritizirao odnos Vatikana prema dva slučaja seksualnih zlostavljanja. Jedan od njih je bio slučaj Martinelli. “Jedan od sjemeništaraca, Kamil Jarzembowski, cimer jedne od žrtava, tvrdi da je bio svjedok desetaka incidenata seksualnog zlostavljanja. On je, s još dvojicom sjemeništaraca, prokazao zlostavljača, najprije osobno, svom nadređenom, zatim pismeno kardinalima, a konačno 2014., ponovno u pisanom obliku, samom papi Franji”, izjavio je tada kardinal Viganò.

Viganò je ustvrdio kako je ovaj slučaj zataškan od strane tadašnjeg biskupa Coma, Diega Colettija, ali i kardinala Angela Comasrija, generalnog vikara pape Franje za Vatikan.

“Sjemenište je u nadležnosti biskupije Como, a preliminarna istraga povjerena je sudskom vikaru don Andreu Stabellini, koji je pronašao dovoljno dokaza za nastavak daljnje istrage. Dobio sam informacije da su mu njegovi nadređeni zabranili nastavak istrage. Istovremeno, tadašnji predsjednik Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove kardinal Coccopalmeri, kojega je konzultirao don Stabellini, oštro ga je upozorio da obustavi istragu “, izjavio je kardinal Viganò.

Bivši nuncij nije spomenuo da je Crkva od tada pokrenula novu kanonsku istragu navoda. AP u srpnju 2018. navodi kako je ta istraga pokrenuta kada se javila navodna žrtva i podnijela kaznenu prijavu.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net