vatikan protiv biskupskog ređenja u kini ilegalno ređenje u kini

Posljednjih se tjedana pojavio niz vijesti o biskupskim ređenjima, podijeljenima bez papinskoga ovlaštenja, svećenicima neslužbene zajednice Katoličke Crkve u kontinentalnoj Kini. Sveta Stolica nije ovlastila nijedno ređenje, niti je službeno obaviještena o takvim slučajevima – kazao je Greg Burke, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, javlja Radio Vatikan.

Ako su spomenuta biskupska ređenja istinita – dodao je – ona su teško kršenje kanonskih propisa. Sveta Stolica se nada da su te vijesti neutemeljene. U suprotnom, morat će pričekati provjerene informacije i pouzdanu dokumentaciju, prije primjerene procjene slučajeva. Ipak, Sveta Stolica ponovno ističe da nije dopušteno pristupiti biskupskom ređenju bez potrebnoga papinskoga ovlaštenja, a ni pozivajući se na posebna osobna uvjerenja – istaknuo je na kraju ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Spomenuto biskupsko ređenje veže se uz oca Donga Guanhua, svećenika člana “podzemne Katoličke Crkve” u Kini, koji je navodno u rujnu objavio kako će se zarediti, nudeći da zaredi i druge osobe, također bez Papina mandata.

Najava je došla u trenutku pregovora između Svete Stolice i Kine o normalizaciji odnosa između dviju zemalja i statusu Katoličke Crkve koja je u najmnogoljudnijoj državi na svijetu podijeljena u državnu (legalnu) i podzemnu (ilegalnu) zajednicu s paralelnim strukturama. Mnogi kineski katolici suprotstavljaju se možebitnom dogovoru između Vatikana i kineskih vlasti, ne želeći biti pod kontrolom tamošnje Komunističke partije.

Bitno.net