Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata danas je objavila smjernice vezane za proslavu Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja tijekom pandemije koronavirusa.

U dokumentu koji potpisuje prefekt Kongregacije, kardinal Robert Sarah, pozivaju se biskupi i svećenici da u onim zemljama u kojima Vazmeno trodnevlje neće moći biti slavljeno s narodom, obavijeste puk o vremenu proslave kako bi se mogli ujediniti u molitvi u svojim domovima.

“U takvim slučajevima sredstvo izravnog (ne snimljenog) televizijskog ili internetskog prijenosa je od pomoći”, stoji u dokumentu.

Što se tiče Velikog četvrtka, u crkvama u kojima će biti moguća proslava mise Večere Gospodnje, Kongregacija poručuje da obred pranja nogu treba izostaviti, te da na kraju mise Večere Gospodnje treba izostaviti i procesiju s Presvetim sakramentom te umjesto toga Presveti sakrament položiti u tabernakul.

Misa posvete ulja koja se također slavi na Veliki četvrtak, može se, sukladno prilikama u zemlji, odgoditi za neki drugi datum.

Na Veliki petak, u crkvama u kojima će se moći slaviti Muka Gospodnja s narodom, napomena je da se u Opću molitvu doda posebna nakana za bolesne, preminule, te za one koji se osjećaju izgubljeno ili preplašeno.

“Misu uskrsnog bdjenja treba slaviti samo u katedrali i župnim crkvama, gdje i u mjeri u kojoj postoji stvarna mogućnost za to, kako su propisali odgovorni”, stoji u dokumentu u kojem se napominje kako tijekom službe svjetla (lucenarija) treba izostaviti pripremanje i paljenje vatre, kao i procesiju.

Svi oni koji se nikako ne mogu ujediniti u proslavi uskrsnog bdjenja u crkvi, trebaju iz časoslova izmoliti dio za uskrsnu nedjelju.

“Izraze pučke pobožnosti i procesije koji obogaćuju dane Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja može se prebaciti na druge pogodne dane u godini, primjerice na 14. i 15. rujna sukladno prosudbi mjesnog biskupa”, zaključuje se u dokumentu.

Ivo Džeba | Bitno.net