papa Franjo, vanjsku reviziju

Kako javlja Radio Vatikan, a prenose brojni svjetski mediji, Vatikansko tajništvo za ekonomiju na čelu s kardinalom Georgeom Pellom, zatražilo je vanjsku reviziju imovine Svete Stolice. Reviziju će provesti PricewaterhouseCoopers, jedna od najvećih revizorskih tvrtki u svijetu.

Vijeće za ekonomiju (koordinatno tijelo Tajništva) priopćilo je kako će PwC usko surađivati s vatikanskim osobljem, a sama revizija trebala bi započeti u što skorijem roku.

Odluka o angažiranju jedne od najvećih revizorskih tvrtki predstavlja nastavak “implementiranja novih financijskih upravljačkih politika i praksi u skladu s međunarodnim standardima”, izjavio je Federico Lombardi, vatikanski glasnogovornik.

Kako prenosi Reuters, ovogodišnje financijsko izvješće koje je Vatikan objavio, pokazalo je da čak 1.1 milijardi eura vatikanske imovine nije prijavljeno.

Sam kardinal Pell izjavio je prošle godine kako je otkriveno “na stotine milijuna eura” pohranjenih na pojedinačnim računima raznih odjela koji nisu bili vidljivi u financijskim izvješćima.

Tino Krvavica | Bitno.net