Dvije kosturnice koje su pronađene tijekom traganja za ostacima Emanuela Orlandi ne sadrže kosti nestale talijanske tinejdžerke, objavila je u nedjelju Sveta Stolica.

Podsjetimo, kosturnice su pronađene nakon što je inicijalna potraga za Orlandinim kostima istražitelje dovela do Teutonskog groblja. Potraga je bila potaknuta informacijom koju su roditelji djevojke dobili iz anonimnog izvora zbog čega je Vatikan početkom srpnja otvorio grobnice dviju njemačkih plemkinja iz 19. stoljeća.

No, grobnice vojvotkinje Šarlote Frederike, umrle 1840., te princeze Sofije von Hohenlohe, umrle 1836., pronađene su prazne što je pobudilo nove sumnje i pitanja koje ionako ovaj slučaj prate više od 35 godina.

Sveta Stolica naredila je nastavak istrage te su prilikom ispitivanja prostorija Teutonskog zavoda, u sklopu kojeg se nalazi groblje, pronađene dvije kosturnice s tisućama kostiju.

Forenzičari su ustvrdili kako su pronađeni ostaci stariji od 20. stoljeća, a neki čak pripadaju ljudima koji su živjeli u antičkom dobu. Dio testiranih kostiju mogao bi pripadati gore spomenutim njemačkim plemkinjama.

Vatikan je ranije ustvrdio kako su pronađeni dokumenti koji potvrđuju da je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća izvršena temeljita renovacija Teutonskog zavoda što može objasniti premještaj kostiju.

Ispitivanje ostataka proveli su forenzičari u prisutnosti stručnjaka kojeg je zaposlila obitelji Orlandi.

Emanuela Orlandi nestala je 1983. te se njezin nestanak smatra jednom najvećih neriješenih misterija u novijoj talijanskom povijesti. Mnoge teorije zavjere razvile su se oko slučaja, uključujući i navodnu ulogu Vatikana s obzirom da je Emanuelin otac radio kao izaslanik Prefekture Papinske kuće.

Pokojni vatikanski egzorcist, Gabriele Amorth izrazio je, pak, mišljenje da je Emanuela, koja je u trenutku nestanka imala 15 godina, oteta kako bi bila iskorištena u orgijama koje su organizirali diplomati stranog veleposlanstva pri Svetoj Stolici.

Tino Krvavica | Bitno.net