Misterij nestanka Emanuele Orlandi, talijanske tinejdžerke čiji je otac radio kao izaslanik Prefekture Papinske kuće, i dalje ostaje neriješen.

Nakon što je anonimna informacija odvela istražitelje do Teutonskog groblja, Vatikan je, slijedeći trag, odlučio otvoriti dvije grobnice njemačkih plemkinja iz 19. stoljeća. Grobna mjesta su pritom pronađena prazna, što je samo potaknulo nove teorije zavjere koje ovu priču obilato prate već više od 35 godina.

Istražitelji su otvorili grobnice vojvotkinje Šarlote Frederike, umrle 1840., te princeze Sofije von Hohenlohe, umrle 1836. Sveta Stolica je o nestanku njihovih ostataka obavijestila članove obitelji te naredila nastavak istrage.

Nedugo potom pronađene su dvije kosturnice.

Glasnogovornik Tiskovnog ureda Svete Stolice, Alessandro Gisotti, otkrio je da će kosturnice biti otvorene 20. srpnja u prisutnosti stručnjaka kako bi se ispitalo pripadaju li njemačkim plemkinjama.

Gisotti je također ustvrdio kako su pronađeni dokumenti koji potvrđuju da je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća izvršena temeljita renovacija Teutonskog zavoda uz koje leži groblje. Moguće je da su tom prilikom premještene i kosti.

Dvije kosturnice pronađene su ispod popločanog poda prilikom ispitivanja zavodskih prostorija koje se nalaze usporedno s otvorenim praznim grobnicama.

Otvori u kojima su se kosturnice nalazile “odmah su zapečaćeni radi daljnjeg ispitivanja i pregleda kostiju”, zaključio je Gisotti.

Spomenimo i kako je Emanuela Orlandi nestala 1983. godine.

Tino Krvavica | Bitno.net