rolling-stone-pope-cover-360x270_9

Glasnogovornik Svete stolice o. Federico Lombardi kritizirao je tekst o papi Franji objavljen u zadnjem broju američkog magazina Rolling Stone, nazivajući ga “neozbiljnim” i “površnim” prikazom Katoličke crkve i pontifikata pape emeritusa Benedikta XVI.

Podsjetimo, magazin koji je nekom vrstom glasila američke glazbene industrije objavio je na naslovnici svog zadnjeg broja papu Franju, što je prvi put u povijesti da taj časopis na naslovnici ima poglavara Katoličke crkve. Iza te naslovnice, koju su mnogi oduševljeno prenijeli, stoji “istraživački” tekst novinara Marka Binellija u kojem se, očekivano, papa Franjo prikazuje kao svojevrsni “revolucionar”, a njegov prethodnik Benedikt XVI. kao “katastrofalan” Papa koji je izgledao kao “noćna mora tinejdžera”. Od komercijalnog i površnog Rolling Stonea i njegovih novinara, naravno, nije se niti mogao očekivati ozbiljniji i objektivniji tekst, ali Lombardi je osjetio potrebu da reagira na njega, očito zbog te naslovnice koju su mnogi pozdravili kao nešto pozitivno za Katoličku crkvu. I sam Lombardi je rekao kako ta naslovnica može biti znakom promjene stajališta američkog establishmenta prema Crkvi, međutim:

“Nažalost, taj članak sam sebe diskvalificira i pada u uobičajenu grešku površnog novinarstva. U nakani da osvijetli pozitivne aspekte pape Franje, misli se kako se pontifikat Benedikta XVI. mora prikazati kao nešto potpuno negativno. A to se u ovom članku radi sa iznenađujućom bezobzirnošću”, rekao je Lombardi.

“Šteta”, zaključio je glasnogovornik i dodao:

“Takav tekst nimalo ne koristi niti papi Franji, koji dobro zna koliko Crkva ima za zahvaliti pontifikatu njegova prethodnika”.

G. An. | Bitno.net