Državno tajništvo Svete Stolice u pismu veleposlanicima objasnilo je Papine izjave o istospolnim zajednicama koje su objavljene u dokumentarnom filmu „Francesco“. U pismu tako stoji kako se Papini komentari ne odnose na doktrinu Crkve o braku kao zajednici muškarca i žene, piše CNA.

Reuters javlja kako je o postojanju pisma prvi  izvijestio Papin biograf Austen Ivereigh, a njegovo postojanje potvrdio je i izvor iz Vatikana te veleposlanik Vatikana u Meksiku koji ga je objavio na svojoj Facebook stranici.

Apostolski nuncij u Meksiku Franco Copollo na svom je Facebook profilu objavio kako su pojedine izjave, koje se nalaze u dokumentarnom filmu Evgenija Afineevskyog, izazvale različite reakcije i tumačenja. „Zbog toga se u ovom pismu nude neki korisni elementi s namjerom da se riječi Svetoga Oca ispravno shvate“, napisao je nuncij Copollo. Nuncij je za ACI Prensa izjavio kako je pismo primio od Državnog tajništva Svete Stolice kako bi ga proslijedio biskupima.

Reuters piše kako se u pismu objašnjava da je Papa u prvoj izjavi govorio o pravu homoseksualaca da ih njihove obitelji prihvate, ali i da je u filmu izrezan onaj dio u kojem se Papa protivi homoseksualnom braku. Što se pak druge izjave tiče, u pismu piše kako je papa Franjo o izvanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu. „Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve koju je ponovio više puta tijekom godina“, piše u pismu.

U pismu se također podsjeća na Papin intervju uz 2014. godine kada je papa Franjo izjavio kako je brak isključivo zajednica između muškarca i žene, a da sekularne države žele opravdati civilne zakone kako bi regulirale različite situacije suživota, motivirane zahtjevima za reguliranjem ekonomskih pitanja među ljudima, kao što je primjerice zdravstvena zaštita.

Podsjetimo, isječak iz dokumentarnog filma “Francesco”, koji se bavi životom i poslanjem pape Franje, izazvao je niz reakcija odmah nakon objave. Središte interesa javnosti je dio u kojem je Papa pozvao na stvaranje zakonskog okvira za istospolne parove, i u kojem je kazao kako homoseksualci “imaju pravo na obitelj”. Papa je govoreći o pastoralnoj skrbi za katolike koji se identificiraju kao LGBT uputio dva komentara.

Prvo je rekao: “Homoseksualci imaju pravo biti dio obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti odbačen niti doveden do očajanja zbog toga.” Iako u isječku nije prikazano Papino tumačenje tih riječi, iz svega što dosad znamo o njegovim stavovima možemo zaključiti da se spomen prava na obitelj ne odnosi na podršku udomljavanju ili posvajanju djece od strane LGBT parova, nego na poziv roditeljima da ne odbacuju svoju djecu ako se identificiraju kao LGBT.

Što se tiče spominjanja civilnih partnerstava, Sveti Otac je kazao: “Moramo stvoriti zakon o civilnim partnerstvima. Na taj bi način oni bili zakonski zaštićeni. Za to sam se već zalagao.“ Time se Papa najvjerojatnije referirao na razdoblje kada je bio nadbiskup Buenos Airesa. Tada je obraćajući se svojoj braći biskupima predložio da podupru životno partnerstvo kao alternativu istospolnom braku. Argentina je naposljetku ipak legalizirala istospolne brakove, što je sadašnji Papa nazvao „destruktivnim napadom na Božji plan“.