Strani portali pišu kako je papa Franjo u dokumentarnom filmu “Francesco”, ruskog redatelja Evgenyja Afineevskog, izjavio da države trebaju zaštititi prava istospolnih zajednica. Reuters navodi kako je papa Franjo dodao da treba stvoriti snažnije građanske zakone kako bi se ova tema regulirala. „Na taj način bi homoseksualci bili zaštićeni. Za to sam se već zalagao“, izjavio je Papa.

America Jesuit Review piše kako se Papa referira na razdoblje kada je bio nadbiskup Buenos Airesa. Tada se zalagao za životno partnerstvo kao alternativu istospolnom braku. Argentina je naposljetku ipak legalizirala istospolne brakove, što je sadašnji Papa nazvao „destruktivnim napadom na Božji plan“. U susretima s argentinskim biskupima, tadašnji kardinal Bergolio ih je pozvao da podrže legalizaciju istospolnih zajednica, kako bi se brak održao kao zajednica muškarca i žene.

Govoreći o pastoralnoj skrbi usmjerenoj prema osobama homoseksualnih sklonosti, Papa je poručio kako i oni imaju pravo biti dio obitelji. „Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi trebao biti diskriminiran ili izbačen zbog toga.“

CNA piše kako je dokumentarni film danas premijerno prikazan na Roma Film Festivalu, a premijera u Sjevernoj Americi zakazana je za nedjelju. Tema dokumentarnog filma „Francesco“ jest Papin pristup gorućim socijalnim pitanjima i pastoralnoj službi među onima koji, kako Papa govori, „žive na egzistencijalnim periferijama“.

Film Francesco se, tako, bavi Papinim pristupom izbjeglicama, siromašnima, ali i njegovim angažmanom protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi te promišljanju o ulozi žena u društvu i raspoloženju katolika prema LGBT osobama.

O temi civilnog partnerstva papa Franjo govorio je u više navrata, pa tako i u knjizi razgovora s Dominiqueom Woltonom „Politika i društvo“ gdje je istakao: „U čovječanstvu, ne samo u Crkvi, brak znači muškarca i ženu. To se ne može mijenjati samo tako, à la belle étoile, iz hira… To se ne može mijenjati. Takva je narav stvari. To je tako. Nazovimo to ‘civilna unija’. Nemojmo se igrati s istinama. (…) Nazovimo stvari njihovim imenom: brak, to su muškarac i žena. To je točan izraz. Istospolne parove nazovimo ‘civilnom unijom’.“