Papa Franjo odobrio je sedam novih zaziva koji će se dodati litanijama sv. Josipa, objavljeno je jučer na službenim vatikanskim stranicama.

Odluka – donesena u Godini sv. Josipa koju je apostolskim pismom Patris Corde proglasio Sveti Otac Franjo – poslana je u obliku pisma predsjednicima biskupskih konferencija diljem svijeta, a potpisuje ju nadbiskup Arthur Roche, tajnik Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.

Sedam novih zaziva uzeti su iz različitih papinskih dokumenata, a u latinskom izvorniku glase: Custos Redemptoris, Serve Christi, Minister salutis, Fulcimen in difficultatibus, Patrone exsulum, Patrone afflictorum i Patrone pauperum.

“Biskupske konferencije imaju odgovornost da litanije prevedu i objave na njihovim jezicima; za te prijevode nije potrebno odobrenje Svete Stolice. U skladu s vlastitom razboritom prosudbom, biskupske konferencije mogu također dodati druge zazive kojima se sv. Josip časti u njihovim zemljama. Ti dodaci trebaju biti umetnuti na prikladno mjesto te sačuvati litanijski oblik”, stoji u pismo Kongregacije.

U slobodnom prijevodu, sedam novih zaziva na hrvatskom jeziku glase: Čuvar Otkupiteljev, Sluga Kristov, Poslužitelj spasenja, Pomoćnik u poteškoćama, Zaštitnik izbjeglica, Zaštitnik stradalih, Zaštitnik siromašnih.