Vatikan je demantirao navode da papa Benedikt XVI. ima degenerativnu bolest živčanog sustava, nakon što se vijest o tome proširila u njemačkim medijima, uključujući i njemačko izdanje vatikanske informativne web stranice.

Tjednik Neue Post ovog je utorka objavio intervju s Benediktovim starijim bratom Georgom koji je rekao kako Papa emeritus pati od živčane bolesti koja ga polagao paralizira.

„Moj najveći strah je da bi se paraliza mogla proširiti na njegovo srce, i tada bi se sve moglo završiti brzo“, izjavio je stariji Ratzinger, dodavši kako svakodnevno moli Boga „za milost dobre smrti u dobrome trenutku, za sebe i brata“.

Tiskovni ured Svete Stolice je, međutim, demantirao ove tvrdnje rekavši kako su „navodne vijesti o paralizirajućoj ili degenerativnoj bolesti pogrešne“.

„Za dva mjeseca Benedikt XVI. napunit će 91 godinu, i, kao što je i sam nedavno rekao, osjeća težinu svojih godina, što je normalno za tu dob“, priopćili su iz Vatikana.

Izjava Georga Ratzingera privukla je dodatnu pozornost budući da je u prošlotjednom pismu talijanskim medijima Benedikt napisao kako je „na posljednjoj etapi svojega puta”, te kako u svojoj nutrini hodočasti prema Domu.

Za nešto manje od dva tjedna, 28. veljače, papa Benedikt će, ako ga zdravlje posluži, obilježiti pet godina otkako je napustio službu.

Ivo Džeba | Bitno.net