“Posljednji razgovori” naziv je nove knjige razgovora između njemačkog novinara Petera Seewalda i pape emeritusa Benedikta XVI. koja bi se u rujnu trebala naći na policama talijanskih knjižara, a zahvaljujući listu Il Corriere della Sera koji je dobio ekskluzivna prava na objavu najzanimljivijih dijelova razgovora, javnost je između ostalog doznala i za priču o toliko spominjanom vatikanskom “gay lobiju”.

Umirovljeni papa Benedikt XVI. ponovio je kako ga nitko nije prisilio na odreknuće, ali kako je “gay lobi” od četiri ili pet osoba pokušao utjecati na donošenje odluka. Njihova nastojanja Papa je prepoznao i uspio spriječiti, prenosi talijanski list.

Papa Benedikt u razgovorima je odbacio kritike kako je u vrijeme papinske službe zauzeo “akademski” stav te zbog pisanja knjiga i studija odustao od obnove osobito na liturgijskom području. Progovorio je i o nastojanjima “sređivanja” Vatikanske banke (IOR), te borbi protiv pedofilije.

Tema razgovora bio je i papa Franjo o kojemu Benedikt ima samo riječi hvale, osobito zbog njegova načina komuniciranja s ljudima.

Podsjetimo kako je i papa Franjo otvoreno priznao kako u Vatikanu postoji “gay lobi”. Tijekom audijencije s latinoameričkom i karipskom konfederacijom posvećenih muškaraca i žena čiji je sadržaj, premda je održana iz zatvorenih vrata, zahvaljujući čileanskoj internetskoj stranici Reflexión y Liberación dospio u javnost, papa Franjo navodno je već na početku svojega pontifikata kazao kako u Rimskoj kuriji postoji “gay lobi”.

Postojanje “gay lobija” u Vatikanu komentirao je i honduraški kardinal i koordinator Vijeća devetorice kardinala Oscar Rodriguez Maradiaga koji je na pitanje novinara  je li postojao “pokušaj infiltracije gay zajednice u Vatikan” odgovorio:

“Ne samo to! Sam Papa rekao je kako u tom smislu postoji čak i lobi. Malo po malo Papa to želi pročistiti”, te dodao kako se članove lobija “može razumjeti i postoji način pastoralne brige prema njima, ali ono što je krivo ne može biti istinito.”

Ovo je prilika i da se prisjetimo riječi papa Franje s povratka sa Svjetskog susreta mladih u Brazilu kada je izjavio:

“Mnogo se piše o gay lobiju. Ja do sada nisam u Vatikanu pronašao nikoga tko bi napisao “gay” na svoju osobnu iskaznicu. Treba razlikovati između biti gay, imati tu sklonost, i stvarati lobije. Lobiji, svi lobiji, nisu dobri. Ako je neka osoba gay i traži Gospodina s dobrom voljom, tko sam ja da joj sudim? Katekizam Katoličke Crkve uči da se gay osobe ne smije diskriminirati, već ih treba prihvaćati. Problem nije imati tu sklonost, problem je stvarati lobije, a to vrijedi kao i za poslovne lobije, političke lobije, masonske lobije.”

Premda su njegove riječi svjetovni mediji interpretirali na sebi svojstven način, Papine su riječi zapravo nastavak onog istog nauka Crkve koji je branio kako papa Benedikt XVI., tako i njihovi predšasnici.

Upravo je u razgovoru s Peterom Seewaldom, u knjizi Svjetlo svijeta, papa Benedikt jasno naglasio kako su osobe s homoseksualnim sklonostima izložene “jednom velikom iskušenju” koje trebaju podnositi i koji u svakom slučaju “ne smiju biti diskriminirati zato što pokazuju te sklonosti. Poštivanje prema osobi je apsolutno temeljno i odlučujuće”. Jednako tako, papa Benedikt očito je znao prepoznati i spriječiti nastojanja onih koji se sa svojim iskušenjima nisu znali nositi, te su dopustili ne samo da sklonost upravlja njihovim djelima, već su u skladu s njom htjeli usmjeravati i Svetog Oca.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net