Jedan od najznačajnijih osoba u Vatikanu, honduraški kardinal i koordinator Vijeća devetorice kardinala, Oscar Rodriguez Maradiaga, progovorio je za honduraške novine o reformama Kurije, papa Franji, ali i gay lobiju.

Kardinal Maradiaga, kojeg često prozivaju zbog njegovih lijevih ekonomskih stavova, bliskima papi Franji, upitan je od strane novinara je li postojao “pokušaj infiltracije gay zajednice u Vatikan, ili trenutak u kojem se to zapravo dogodilo?”

“Ne samo to”, odgovorio je kardinal. “Sam Papa rekao je kako u tom smislu postoji čak i lobi. Malo po malo Papa to želi pročistiti.” Kardinal je također nadodao: “(Članove lobija) može se razumjeti i postoji način pastoralne brige prema njima, ali ono što je krivo ne može biti istinito.”

Kardinal Maradiaga pritom se referirao na riječi koje je navodno papa Franjo izgovorio prilikom Konferencije svećenika, redovnika i redovnica Latinske Amerike, kada je upozorio na “gay lobi” u Crkvi, naglasivši kako svi zajedno moraju vidjeti “što se može napraviti oko toga”.

Premda spomenuti navodi nikada nisu potvrđeni, Sveti Otac još se jednom osvrnuo na ovu temu prilikom konferencije za medije u avionu tijekom povratka iz Brazila.

Nakon što je novinarka postavila pitanje gay lobija, Papa je odgovorio: “Ah! Mnogo se piše o gay lobiju. Ja još nisam u Vatikanu pronašao nikoga tko bi mi dao svoju osobnu iskaznicu na kojoj bi bilo napisano “gay”. Kažu da ih ima. Držim da kad se netko nađe s nekom takvom osobom, treba razlikovati činjenicu biti gay osoba od činjenice stvaranja lobija, jer nijedan lobi nije dobar. To je zlo.”

Kardinal Madrigala također je ustvrdio kako ne postoji mogućnost da papa Franjo pruži podršku sklapanju istospolnih zajednica: “Moramo razumjeti da postoje stvari koje se mogu mijenjati i one koje ne mogu. Naravni zakon ne može se mijenjati. Sposobni smo vidjeti kako je Bog stvorio ljudsko tijelo, tijelo muškarca i tijelo žene koja nadopunjuju jedno drugo i prenose život. Suprotnost toga nije plan stvaranja. Postoje stvari koje se ne mogu mijenjati.”

Prilikom intervjua također je ustvrdio kako se nitko ne mora bojati da reforme Svetog Oca uključuju “velike promjene” u doktrini: “Ne trebamo očekivati velike promjene u doktrini Crkve. Promjene se odnose na reformu Kurije.”

Kardinal je također naglasio kako, premda nema velikog otpora promjenama u Kuriji, postoje određeni ljudi koji se protive ikakvim reformama jer “ne poznaju život Crkve”.

Strah od mogućih promjena u doktrini i prisutnosti gay lobija u Vatikanu, povećao se osobito prije i tijekom posljednje Sinode o obitelji. Samo nekoliko dana prije početka Sinode, poljski svećenik Krzysztof Charamsa, suradnik Kongregacije za nauk vjere, obznanio je javno svoju gay orijentaciju, pritom pozvavši Crkvu na promjenu nauka.

Također na samoj Sinodi pojavili su se snažni glasovi koji su se zauzimali za pripuštanje pričesti rastavljenih i ponovno oženjenih parova, što bi predstavljalo negaciju tisućljetnog nauka Crkve, ali i Božjeg nauka izloženog u Svetom pismu.

Gore navedene izjave jednog od najbližih suradnika pape Franje definitivno ukazuju na činjenicu kako liberalno krilo Crkve, premda glasno, ne prevladava niti ima veliki utjecaj na Svetog Oca. Riječi kardinala Maradiage stoga bi mogle pomoći u smirivanju rastućeg straha među dijelom katolika koji se boje kako će papa Franjo “liberalizirati” Crkvu.

Tino Krvavica | Bitno.net