Papa Franjo susreo se u nedjelju ujutro s poglavarom Armenske apostolske Crkve, Karekinom II. Iako je sastanak bio predviđen za ponedjeljak, pomaknut je za dan ranije zbog vojnog sukoba između Armenije i Azerbejdžana koji je izbio prošlog tjedna, prenosi CNA.

Dvije zemlje u sukobu su već više od 30 godina za prevlast nad regijom Nagorno-Karabah koju kontroliraju Armenci, ali je pravno dio Azerbejdžana.

Fokus 40-minutnog susreta Franje i Karekina II. bio je upravo oživljeni oružani konflikt, priopćila je ACI Stampa.

„Papa je izrazio svoju zabrinutost i bol. Također nas je obavijestio da će se u svojoj poruci nakon Angelusa osvrnuti na situaciju, što je i učinio“, rekao je Karekin II. nakon susreta.

„Zamolio sam svojeg brata Franju da podigne svoj glas kako bi se pravda i mir obnovili“ dodao je. „Sastanak je bio vrlo srdačan, kao i uvijek dosad, a završili smo ga zajedničkom molitvom za obnovu mira“.

Bio je to šesti susret pape Franje i poglavara Armenske apostolske Crkve.

Karekin je kazao da vjeruje kako je važno razriješiti situaciju, ali i ukazao na potrebu da „međunarodni mediji dadnu ispravnu prosudbu oko situacije koja je nastala kako bi se pravda povratila.“

Armenija je u povijesti zabilježena kao prva nacija koja je postala kršćanska već početkom IV. stoljeća. No, nakon IV. ekumenskog koncila u Efezu (451. god.) oni se odvajaju od Katoličke Crkve, te postaju dijelom onoga što nam je danas poznato kao orijentalni ortodoksni kršćani.

Armenski kršćani većinom pripadaju Armenskoj apostolskoj Crkvi (koja je odijeljena od Rima), no jedan nezanemariv dio pripada Armenskoj katoličkoj Crkvi (koja je u jedinstvu s Rimom).

Tijekom svojeg posjeta Armeniji 2016. godine, papa Franjo je ponovio svoju želju za „potpunim jedinstvom“ s Armenskom apostolskom Crkvom.

Obraćajući se nakon Angelusa prošle nedjelje, papa je pozvao na mir u zaraćenom području:

“Do nas stižu zabrinjavajuće vijesti o sukobima na području Kavkaza. Molim za mir na Kavkazu i molim sukobljene strane da učine konkretne geste dobre volje i bratstva, koje mogu dovesti do rješavanja problemâ ne primjenom sile i upotrebom oružja, već dijalogom i pregovorima. Pomolimo se zajedno, u tišini, za mir na Kavkazu”, rekao je papa.