Kardinal Ernest Simoni je na godišnjoj konferenciji za egzorciste, koja se održava u Vatikanu, izjavio kako je porastao broj onih ljudi koji od svećenika traže da egzorcizam provode na daljinu, odnosno preko telefona. „Postoje svećenici koji egzorcizme rade preko mobitela. To je moguće zahvaljujući Isusu“, dodao je. Međutim, pojedini sudionici konferencije su upozorili kako ovo nije mudra praksa jer opsjednuti često imaju nasilne reakcije i tijekom egzorcizma moraju biti zavezani. Profesor Giuseppe Ferrari je naglasio:

„Svećenici mogu smiriti opsjednute ljude preko telefona, ali ne mogu kontrolirali fizičku reakciju. Neki egzorcisti tvrde da je ovo dobra praksa, ali ja ne znam što bih rekao“. Na konferenciji, koja se održava na Papinskom sveučilištu Regina Apostolorum, okupilo se 250 svećenika iz 50 zemalja. Svi su se složili kako je u svijetu porasla potreba za egzorcizmom. Ova konferencija je prvi puta održana 2004. godine, a od tada se broj sudionika udvostručio.

Irski svećenik fra Pat Collins je ranije ove godine izjavio kako potreba za egzorcistima eksponencijalno raste, ali i da je „zbunjen zbog toga što vodstvo Crkve po tom pitanju ništa ne poduzima“. Talijanski egzorcist fra Benigno Palilla je prošloga mjeseca potvrdio kako se u Italiji događa udar na demonsku aktivnost, ali i da Italija treba još mnogo egzorcista.

U posljednjoj pobudnici papa Franjo je izjavio kako đavao nije mit nego biće koje nas napada. „Stoga ne smijemo đavla smatrati mitom, slikom, simbolom, figurom govora ili idejom. Ta pogrješka navela bi nas da se opustimo, da budemo neoprezni, i završimo još ranjiviji. Đavao nas ne mora opsjesti. On nas truje otrovom mržnje, uništenjem, zavišću i porocima. Kada se opustimo, on to iskorištava da uništi naše živote, obitelji i zajednice. Kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre“, stoji u pobudnici Gaudete et exsultate.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net