Na svetoj misi za početak nove godine predvođenoj u bazilici svetoga Petra na svetkovinu Presvete Djevice Bogorodice i na 45. svjetski dan mira Sveti je Otac zazvao Božji blagoslov na svijet i poželio da čovječanstvo prihvati Krista: On je istinski mir – istaknuo je Benedikt XVI.

Čovječanstvo traži mir, žudi za pravednošću i želi ljubav, a Papa je u propovijedi pokazao čovječanstvu put: gledati Mariju, Majku Božju, koja je u svoje krilo prihvatila Isusa i dala ga na svijet za svekoliku ljudsku obitelj donoseći cijelomu svijetu istinski blagoslov. Poput Marije i Crkva je posrednica Božjega blagoslova za svijet: prima blagoslov prihvaćajući Isusa a prenosi ga noseći Isusa. Isus je milosrđe i mir koji si svijet ne može priskrbiti a koji mu je potreban kao i više nego kruh – ustvrdio je Benedikt XVI.

Osvrćući se na svoju poruku za Svjetski dan mira čija je tema ‘Odgajati mlade za pravednost i za mir’, Papa je rekao da se ona odnosi na sve. Nakon tragedija dvaju velikih svjetskih ratova ljudska je obitelj sve više svjesna važnosti odgoja. No, odgajati danas jest glavni izazov… makar poradi dva razloga: u prvom redu jer u sadašnjem dobu, snažno prožetom tehnološkim mentalitetom, htijenje da se i odgaja a ne samo poučava ne biva nesvjesno, nego je odabir. Drugi je pak razlog jer relativistička kultura stavlja pred radikalan upit: ima li smisla još odgajati, te za što odgajati? – objasnio je Sveti Otac dodajući:

Nasuprot tminama koje danas zamračuju obzorje svijeta, prihvatiti odgovornost za odgoj mladih u spoznavanju istine, temeljnih vrjednota življenja, intelektualnih, teoloških i moralnih vrlina, znači s nadom gledati u budućnost – ustvrdio je Benedikt XVI.

Za mlade je danas više no ikad neophodno naučiti vrijednost i metodu miroljubiva suživota, uzajamnog poštivanja, dijaloga i razumijevanja. Mladi su po prirodi skloni tim vrijednostima, ali društvena ih zbilja u kojoj odrastaju može potaknuti da misle i djeluju na suprotan način, čak nesnošljiv i nasilan. Jedino temeljiti odgoj njihove savjesti može ih zaštiti od tih opasnosti i osposobiti da se uvijek bore oslanjajući se na snagu istine i dobra – istaknuo je Papa.

Nastavljajući govor o odgoju mladih Papa je istaknuo odgovornost obitelji, škole i religija, jer im je dužnost omogućiti spoznaju da je Bog ljubav, pravedan i miroljubiv. Odgajati u biti znači pomoći djeci, adolescentima i mladima da razvijaju osobnost koja duboki osjećaj pravednosti ujedinjuje s poštivanjem drugoga, sa sposobnošću miroljubivog sučeljavanja sa sporovima, s unutarnjom snagom svjedočenja dobra pa i po cijenu žrtve, te s praštanjem i pomirbom. Tako će muškarci i žene doista postati miroljubivi i mirotvorci – ustvrdio je Benedikt XVI.

Zaključujući propovijed Papa je rekao da su se ljubav i istina sreli u Isusu, a pravednost i mir poljubili. Isus je izvediv put, dostupan svima. On je put mira. To nam danas poručuje Djevica Majka, ona nam pokazuje put, slijedimo je. A ti, Sveta Majko Božja, prati nas svojom zaštitom. Amen – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)