Nekoliko dana uoči posjeta pape Franje Čileu, bačene su bombe na tri katoličke crkve u glavnome gradu Santiagu koji će biti domaćin događanja.

U jednoj od napadnutih crkava ostavljena je poruka u kojoj je, između ostalog, napisana i izravna prijetnja Svetome Ocu da će iduća bomba biti „u njegovoj halji“.

Uz prijetnju smrću u poruci je stajalo kako se njezini autori nikada neće podložiti dominaciji koju Crkva želi uspostaviti nad njihovim tijelima jer su oni „rođeni slobodni i sami odabiru put kojim žele ići“. Dodali su i kako su „protiv svakog redovnika, redovnice i propovjednika“.

Poruka je napisana na španjolskom jeziku, ali na način da su slovom “x“ zamijenjena sva slova koja označuju gramatički rod. Praksa takvog pisanja uobičajena je među aktivistima radikalne ljevice.

Eksplozivna naprava je bila postavljena u još jednoj crkvi, no nju su policajci uspjeli neutralizirati. U toj je crkvi ostavljen natpis kraj samoga ulaza u kojem je kritiziran papin dolazak dok istovremeno „gladni umiru“.

Ironično je da je papa Franjo postao metom ovakvih napada, budući da je od početka svojega mandata često naglašavao važnost brige za siromašne, koju je svojim primjerom često i sam pokazivao.

Predsjednica Čilea Michelle Bachelet izjavila je kako su, prema njezinu mišljenju, ovi događaji vrlo čudni jer se ne mogu „povezati s jednom određenom grupom“, te kako su „u demokraciji ljudi slobodni izraziti svoje mišljenje sve dok to čine na miran i ispravan način“.

Papin posjet Čileu trajat će od 15. do 18. siječnja, uz osiguranje od oko 18.000 pripadnika državnih sigurnosnih snaga.

Ivo Džeba | Bitno.net