Papa Franjo sutra će blaženim proglasiti Ivana Pavla I., poznatog po jednom od najkraćih mandata u povijesti papinstva.

Budući blaženik rođen je kao Albino Luciani u Forno di Canale (danas Canale d’Agordo) 17. listopada 1912. Za papu je izabran 26. kolovoza 1978. Preminuo je ubrzo nakon izbora, 28. rujna 1978. nakon samo 33 dana obnašanja papinske službe.

Njegovom beatifikacijom bit će upotpunjen niz od četvorice papa od Drugoga vatikanskog sabora nadalje koji su uzdignuti na čast oltara. Dva njegova prethodnika, Ivan XXIII. i Pavao VI., te nasljednik Ivan Pavao II. već su proglašeni svetima.

Ivan Pavao I. bio je poznat po svojoj poniznosti te je ostao upamćen kao “nasmiješeni papa“. Tijekom kratkog pontifikata prekinuo je mnoge ustaljene tradicije na papinskom dvoru. Odbacio je tako “Pluralis Majestatis” – vladarsku množinu. Sve do tada pape su, kao i carevi i kraljevi, o sebi govorili u prvom licu množine, oslovljavajući se osobnom zamjenicom “mi”. Ivan Pavao I. nasuprot tome rekao je “ja”. Čak je i tradicionalni prijenosni papinski tron, “sedia gestatoria”, htio poslati u spremište Apostolske palače. Iz kurije su ga na kraju ipak nagovorili da koristi približno slično prijevozno sredstvo. Uveo je promjene u Švicarsku gardu dokinuvši do tada obavezno prigibanje koljena u nazočnosti pape, a bio je i prvi poglavar Katoličke Crkve koji je odbio krunidbu.

Njegova iznenadna smrt šokirala je svijet, potaknuvši pritom razne teorije zavjere poput one da je ubijen  jer je smatran „potencijalnom prijetnjom“ zbog korupcije u Vatikanskoj banci. Kasnije će ta teorija postati dio radnje trećeg nastavka filmskog klasika Kum.

No pravi uzrok smrti bio je srčani udar, što je potvrdila i talijanska novinarka Stefania Falasca, ujedno i vicepostulatorica kauze za njegovo proglašenje svetim. Falasca je 2017. objavila knjigu „Papa Luciani: Kronika jedne smrti“, gdje je predstavila dotad nepoznata liječnička izvješća, izjave svjedoka te sadržaj vatikanskih dokumenata.

Čudo po zagovoru ‘nasmiješenog pape’

Uvjeti za beatifikaciju Ivana Pavla I. ispunjeni su nakon što je Sveti Otac Franjo u listopadu 2021. potpisao dekret o čudu po njegovom zagovoru.

Čudo koje dogodilo odnosi se na izlječenje djevojčice Candele iz Buenos Airesa koja je bolovala od teškog oblika encefalopatije, odnosno oštećenja funkcije velikoga mozga.

O tome je svojevremeno posvjedočio otac José Dabusti iz Argentine.

Kada je Candela hospitalizirana u vrlo lošemu stanju 22. srpnja 2011., njezina majka došla je u župu koju je Dabusti vodio i zamolila ga za posjet svojoj kćeri.

Tijekom zajedničke molitve s majkom i medicinskim sestrama, Dabusti je spustio ruku na Candelu i molitvu za zagovor Ivana Pavla I.

Candelina majka nije znala tko je bio Albino Luciani, pa je otac Dabusti ukratko objasnio zašto bi u toj teškoj situaciji trebalo moliti za njegov zagovor. “Bila je to spontana molitva, nadahnuće rođeno iz srca”, ističe svećenik.

Iste noći postali su vidljivi prvi znaci poboljšanja Candelina stanja. Iz dana u dan bila je sve bolje. Iako su liječnici predvidjeli da će ostati u vegetativnom stanju ili s teškim ozljedama mozga, djevojčica je ozdravila.