smrt ivana pavla i. ivan pavao i.

„Papa Luciani: Kronika jedne smrti“, naslov je knjige koja otkriva detalje i dokaze vezane za smrt pape Ivana Pavla I. Nasmiješeni papa, kako mu je bio nadimak, preminuo je 1978., samo 33 dana nakon imenovanja. U knjizi se potvrđuje da je uzrok smrti bio srčani udar, kako se dosad vjerovalo, no otkriveni su i neki drugi detalji.

Autorica knjige je talijanska novinarka Stefania Falasca, ujedno i vicepostulatorica kauze za proglašenje Ivana Pavla I. svetim. Falasca čitateljima predstavlja dosad nepoznata liječnička izvješća, izjave svjedoka i vatikanske dokumente kao plod svog višegodišnjeg istraživanja.

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin, koji je napisao predgovor knjizi, opisao ju je kao „rekonstrukciju napravljenu u skladu s rigoroznom historiografskom metodom, baziranom na iznimnoj dokumentaciji koja je dosad bila neobjavljena“.

Dokazi izneseni u knjizi važni su zbog brojnih sumnji i teorija zavjere koji su okruživali smrt pape Lucianija, od toga da je njegova smrt bila povezana s navodima da je bio viđen kao „potencijalna prijetnja“ zbog korupcije u Vatikanskoj banci, do priča kako je ubijen zbog svoje borbe protiv masona unutar Vatikana.

Ipak, unatoč tome što knjiga potvrđuje službenu priču o smrti zbog srčanog udara, izneseno je svjedočanstvo 76-godišnje sestre Margherite koja je pod zakletvom posvjedočila kako je ona uz sestru Vincenzu bila prva koja je pronašla Papino tijelo, dok je prvotna informacija iz Vatikana bila da ga je pronašao njegov tajnik.

Objava knjige dolazi uoči redovne sjednice Kongregacije za kauze svetaca na kojoj bi trebao biti proglašen ‘herojski stupanj kreposti’ Ivana Pavla I., a očekuje se da će istog dana papa Franjo potpisati dekret. Uz to, trenutno je u postupku istraga dvaju navodnih čuda koja se pripisuju zagovoru pape Lucianija.

Iako je njegov pontifikat bio među najkraćima u crkvenoj povijesti, mnogi smatraju da nije ostao bez traga na papinsku službu kao i cijelu Crkvu. Nasmiješeni papa je znao privući simpatije svijeta govoreći jednostavnim i izravnim rječnikom koji su njegovi nasljednici prihvatili, a bio je i prvi papa koji je odbacio obraćanje u prvom licu množine, umjesto toga govoreći jednostavno u prvom licu jednine.

Zahtjevi za proglašenje Ivana Pavla I. blaženim počeli su pristizati odmah nakon njegove smrti iz svih krajeva svijeta, a 23. studenog 2003. njegov ga je nasljednik, papa Ivan Pavao II., proglasio slugom Božjim.

Ivo Džeba | Bitno.net