Čudesno izlječenje Candele, koja je bolovala od teškog oblika encefalopatije, omogućit će beatifikaciju papi Ivanu Pavlu I., piše Aleteia.

Odluku o čudu nedavno je odobrio papa Franjo, a čudesnom izlječenju po zagovoru Ivana Pavla I., svjetovnim imenom Albina Lucianija, posvjedočio je otac José Dabusti, koji je danas župnik u Buenos Airesu.

One noći 22. srpnja 2011. godine kada su liječnici Candelinoj majci, koja se ni u jednom trenutku nije željela odvojiti od svoje kćeri, priopćili da djevojka vjerojatno neće preživjeti noć, otac Dabusti potaknuo ju je da za zdravlje svoje kćeri zamoli zagovor Ivana Pavla I.

Dabusti ističe kako se sjetio upravo “nasmiješenog pape” jer je, otkad je imao 13 godina, “u svojemu sjećanju i srcu nosio osobu i radost” pape čiji je pontifikat trajao samo 33 dana.

Nakon smrti pape, kojemu se kao dječak divio zbog “njegove duboke poniznosti i jednostavnosti koju je pokazivao kao svećenik i kao osoba”, Dabusti je razvio “duboku privrženost i vjernost” prema Ivanu Pavlu I.

“Tijekom moje formacije imao sam mogućnost zamoliti putnike u Rim da nad grobnicom Ivana Pavla I. mole da postanem dobar svećenik”, prisjetio se.

Ipak, otac Dabusti ističe kako je, unatoč svojoj posvećenosti papi, samo nekoliko puta nekoga zamolio za traženje zagovora Ivana Pavla I. Kada je Candela hospitalizirana u vrlo lošemu stanju 22. srpnja 2011., njezina majka došla je u župu koju je Dabusti vodio i zamolila ga za posjet svojoj kćeri.

Tijekom zajedničke molitve s majkom i medicinskim sestrama, Dabusti je spustio ruku na Candelu i predložio molitvu za zagovor Ivana Pavla I. za Candelino ozdravljenje.

Candelina majka nije znala tko je bio Albino Luciani, pa je otac Dabusti ukratko objasnio zašto bi u toj teškoj situaciji trebalo moliti za njegov zagovor. “Bila je to spontana molitva, nadahnuće rođeno iz srca”, ističe svećenik.

Iste noći postali su vidljivi prvi znaci poboljšanja Candelina stanja. Iz dana u dan bila je sve bolje. Iako su liječnici predvidjeli da će ostati u vegetativnom stanju ili s teškim ozljedama mozga, Candela je ozdravila.

“Vjerujem da nam znanost i vjera sve više pokazuju kako idu jedna s drugom, jer sve više dijalogiziraju i upotpunjuju se”, rekao je Dabusti, koji je o Candelinu slučaju razgovarao i sa skeptičnim liječnicima. “Morali su priznati da se njezin oporavak nije mogao znanstveno predvidjeti”.

Dabusti se prisjetio kako je bio dirnut višemjesečnom Candelinom patnjom, ali i molitvenom snagom njezine majke zahvaljujući kojoj je Bog, po zagovoru Ivana Pavla I., omogućio ozdravljenje njezine kćeri.

Proglašenje dekreta o čudu po zagovoru časnog sluge Božjega Ivana Pavla I. znači da su ispunjeni uvjeti za njegovu beatifikaciju.

Budući blaženik rođen je kao Albino Luciani u Forno di Canale (danas Canale d’Agordo) 17. listopada 1912. Za papu je izabran 26. kolovoza 1978. Preminuo je ubrzo nakon izbora, 28. rujna 1978.

Njegovom beatifikacijom bit će upotpunjen niz od četvorice papa od Drugoga vatikanskog sabora nadalje, koji su uzdignuti na čast oltara. Dva njegova prethodnika, Ivan XXIII. i Pavao VI. te nasljednik Ivan Pavao II. već su proglašeni svetima.