TIJELO - BOŽJI DAR

Papa Franjo: Tijelo nije zatvor za dušu, Isus koji je uskrsnuo tijelom to nam pokazuje

Tijelo može postati oruđe grijeha, ali taj grijeh ne uzrokuje tijelo nego naša moralna slabost, istaknuo je Papa. Tijelo je čudesan dar Božji i stoga smo pozvani poštovati i skrbiti za svoje tijelo i tijela drugih.

Foto: Shutterstock

Na kraju nagovora uz molitvu Kraljice neba, papa Franjo uputio je žurni apel za mir u Siriji. Ističući duboku uznemirenost zbog stanja u svijetu u kojemu unatoč sredstvima kojima raspolaže međunarodna zajednica se teško dogovara oko zajedničkog djelovanja u korist mira u Siriji i drugim dijelovima svijeta. Dok ustrajno molim za mir pozivam sve ljude dobre volje da učine isto, istaknuo je Papa, ponovno pozivajući sve odgovorne u politici na djelovanje u korist pravednosti i mira.

U svome nedjeljnome nagovoru papa Franjo se osvrnuo na stvarnost uskrsnuća, ističući kako Isus nije duh, nego je među apostolina stvarno nazočan sa svojim uskrslim tijelom. Stoga Isus, kako to tumači evanđelist Luka, opazivši uznemirenost apostola, pokazuje im svoje rane, te jede s njima. Isusova ustrajnost glede stvarnosti uskrsnuća rasvjetljava kršćanski pogled na tijelo koje nije zatvor za dušu. Tijelo je Bog stvorio i čovjek nije potpun ako nije zajedništvo tijela i duše. Isus koji je uskrsnuo tijelom i dušom pokazuje nam da trebamo imati pozitivan pogled na svoje tijelo.

Tijelo može postati oruđe grijeha, ali taj grijeh ne uzrokuje tijelo nego naša moralna slabost, istaknuo je Papa. Tijelo je čudesan dar Božji i stoga smo pozvani poštovati i skrbiti za svoje tijelo i tijela drugih. Bilo kakva rana, uvreda ili nasilje nad tijelom našega bližnjega je teška rana Bogu Stvoritelju. Posebno pri tome mislim na djecu, žene, starije osobe, s čijim se tijelom loše postupa. U tijelu tih osoba nalazimo Kristovo tijelo. Krist ranjen, ismijan, posramljen, ponižen, bičevan, razapet, uči nas ljubavi. Ljubav, koja se u njegovu uskrsnuću pokazala snažnijom od grijeha i smrti, želi otkupiti sve koji na svome tijelu danas nose ropstvo. U svijetu u kojemu prečesto prevladava materijalizam, današnje nas evanđelje poziva da postanemo osobe koje su sposobne dublje gledati, diviti se i veseliti jer smo sreli Uskrslog Isusa, upozorio je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kratkome obraćanju nakon molitve Kraljice neba papa Franjo se osvrnuo na proglašenjem blaženim mučenika Luciana Botovasoa iz Madagaskara, oca obitelji koji je ubijen iz mržnje na vjeru, te ga stavio kao uzor ljubavi prema bližnjemu i u ustrajnosti u vjeri.

Papa se također u molitvi sjetio otetih i ubijenih Ekvadoraca, iskazavši blizinu njihovim obitelima i cijelome ekvadorskome narodu. Spomenuo se i Vincenta Lamberta i Alfie Evansa, kao i svih teško bolesnih osoba u drugim državama. Molimo da svaki bolesnik bude poštovan u svojem dostojanstvu i obzirom na svoje stanje uz suglasnost svoje obitelji, liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika bude primjereno njegovan i to sve s velikim poštovanjem prema životu, rekao je Papa.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 15. travnja 2018.

Možda vam se svidi