Britanski sud jučer je odredio da se Alfieja Evansa, jednogodišnjeg dječaka s rijetkom bolešću mozga, skine s aparata koji ga održavaju na životu, unatoč zahtjevu njegovih roditelja da mu se omogući napuštanje zemlje radi nastavka tretmana.

Sudac Anthony Hayden svoju je presudu obrazložio riječima da je ona „u najboljem interesu“ dječaka, ustvrdivši da je ono što Alfie sada treba „dobra palijativna skrb“ koja će mu omogućiti da posljednje dane života provede što je udobnije moguće.

Presuda je donesena na temelju stava liječnika dječje bolnice Alder Hey, koji su ustvrdili da je Alfiejevo daljnje održavanje na životu „neobzirno, nepošteno i nehumano“.

Posljednji pretrage njegova mozga pokazale su da je većina bijele moždane tvari uništena, te potvrdile brzo napredovanje bolesti.

Alfiejev otac Tom, shrvan odlukom suda, izjavio je kako je riječ o smrtnoj presudi njegovu djetetu, dodavši kako mu „nitko u ovoj zemlji neće oduzeti sina“.

Liječnici iz vatikanske bolnice Bambino Gesù, već su ranije pristali preuzeti brigu o dječaku, iako su potvrdili stav engleske bolnice kako je Alfiejevo stanje neizlječivo. Izrazili su spremnost da obave operacije koje bi mu omogućile da se hrani i diše dokle god je na životu.

Prilikom izricanja presude, sudac je rekao kako je svjestan da su Alfiejevi roditelji rimokatolici odgojeni u katoličkoj tradiciji, dok je u svojim završnom govoru Tom Evans naglasio kako je Alfie dijete svojih roditelja i Božje dijete, te kako to sud treba uzeti u obzir.

Ako se njegovi roditelji ne budu žalili na presudu, Alfieja bi s aparata mogli skinuti već ovaj petak, no izgledno je da će roditelji nastaviti borbu za život svoga sina sve dok sve opcije ne budu iscrpljene.

Ivo Džeba | Bitno.net