U jučerašnjem nagovoru, 26.12.2012., prije marijanske molitve Sveti se Otac osvrnuo na blagdan svetoga Stjepana, prvomučenika. Svake godine, drugi dan Božića, u bogoslužju slavimo svetoga Stjepana, đakona i prvoga mučenika – kazao je Papa rekavši da ga Djela apostolska predstavljaju punog milosti i Duha svetoga; u njemu se obistinilo Isusovo obećanje o kojem govori današnje evanđelje, odnosno da su kršćani pozvani svjedočiti u teškim i opasnim okolnostima i da neće biti napušteni i nebranjeni: Duh će Sveti govoriti preko njih (usp.Mt 10, 20) – kazao je Benedikt XVI. nastavljajući govoriti o svetom Stjepanu.

Đakon Stjepan zaista je djelovao, govorio, i preminuo nadahnut Duhom Svetim, svjedočeći Kristovu ljubav sve do mučeništva. Prvi mučenik je opisan, u svojoj patnji, kao savršeno nasljedovanje Krista, čija se muka ponavlja u pojedinostima. Bog je posvema oblikovao Stjepanov život, suobličio ga s Kristovim; na koljenima u trenutku smrti on izgovara Isusovu molitvu na križu, predajući se Bogu i praštajući svojim neprijateljima: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh“. Pun Duha Svetoga, dok su mu se sklapale oči, on upravlja pogled u „Isusa koji stoji Bogu s desne strane“, Gospodina svega i koji sve sebi privlači – istaknuo je Papa.

I mi smo pozvani na blagdan svetoga Stjepana uperiti pogled u Sina Božjega, kojega u slavljeničkom božićnom ozračju promatramo u otajstvu utjelovljenja. Krštenjem i potvrdom, dragocjenim darom vjere hranjene crkvenim sakramentima, posebice Euharistijom, Isus nas je vezao uz Sebe i u nama po Duhu Svetome želi nastaviti svoje djelo spasenja, koje sve otkupljuje, vrjednuje, uzdiže i privodi ispunjenju. Prepustiti se da nas Krist privuče, kao što je učinio sveti Stjepan, znači vlastiti život otvoriti svjetlu koje ga zove, usmjeruje i vodi putom dobra, putom čovječanstva prema planu Božje ljubavi – ustvrdio je Benedikt XVI.

U konačnici, sveti je Stjepan uzor svima onima koji žele služiti novoj evangelizaciji. On očituje da novost navještaja nije prvenstveno u uporabi izvornih metoda ili tehnika, koje su također korisne, nego u tome da nas ispuni Duh Sveti i da nas vodi. Novost je naviještanja u dubljem poniranju u Kristovo otajstvo, u prihvaćanju njegove riječi i prisutnosti u euharistiji, tako da On sam, živi Isus, može govoriti i djelovati u svojem poslaniku.

U biti, nastavio je Sveti Otac, navjestitelj biva kadrim učinkovitije nositi Krista drugima ako živi od Krista, kada se novost Evanđelja očituje u njegovu životu. Molimo Djevicu Mariju, da Crkva, u ovoj Godini vjere, doživi umnažanje muškaraca i žena koji će, poput svetoga Stjepana, znati uvjereno i odvažno svjedočiti Gospodina Isusa – zaključio je Benedikt XVI. a potom na raznim jezicima pozdravio hodočasnike na Trgu svetoga Petra. (rv/bitno.net)