Papa Franjo jučer je odobrio dvanaest dekreta o čudesima, mučeništvu i herojskim krepostima za dvadeset dva muškarca i pet žena.

Među osobama kojima je odobren dekret o herojskim krepostima jest i sluga Božji vlč. Patrick Peyton, poznat kao „Svećenik krunice“. Bio je jedan od prvih koji se još u 1940-im služio radiom i televizijom kako bi promovirao obiteljsku molitvu, surađujući pri tome i s mnogim hollywoodskim zvijezdama.

Vlč. Peyton je kroz svoje emisije popularizirao danas široko poznati izraz „Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno“. Snimio je više od šest stotina radijskih i televizijskih programa, te organizirao 260 masovnih molitava krunice u kojima su sudjelovali milijuni ljudi u nekoliko desetaka zemalja.

Brojke koje se mogu pronaći na web stranici posvećenoj novom slugi Božjem uistinu su nevjerojatne i danas gotovo nezamislive. Tako je, primjerice, u San Franciscu 1961. na samo jednom događaju molio krunicu zajedno s pola milijuna ljudi, dok je u Rio de Janeiru i Sao Paulu od 1962. do 1964.  molio s ukupno oko tri i pol milijuna ljudi.

Peyton, rođeni Irac, u SAD se doselio 1928., a za svećenika zaredio 1941. Tri godine prije zaređenja obolio je od tuberkuloze koja je brzo napredovala. U strahu za njegov život, sestra Nellie donijela mu je devetnice posvećene Blaženoj Djevici Mariji, podsjetivši ga kako čitava obitelj redovito moli krunicu za njega.

Ubrzo nakon toga, Peytonova bolest se potpuno povukla, a izlječenje postaje za njega poticaj da posveti život promicanju molitve krunice, posebice u obiteljskom zajedništvu. No u toj molitvi nije vidio samo dobrobit za pojedinu obitelj, nego i za društvo u cjelini. Tako je 1946. u eteru svoga programa rekao:

„Krunica je moćno oružje koje će uništiti komunizam – veliko zlo koje želi uništiti vjeru.”

Otac Peyton preminuo je 3. lipnja 1992. godine u malenoj sobi držeći u rukama svoj najdraži predmet – krunicu. Nakon što je Sveti Otac odobrio dekret o njegovim herojskim krepostima, sada se traži priznanje čuda po njegovu zagovoru kako bi mogao biti proglašen blaženim.

Uz Patricka Peytona, ostale osobe koje su jučer dobile titulu ‘sluga Božji’ su: kardinal Stefan Wyszynski (1901. – 1981.); isusovački svećenik Alfonso Barzana (1530.-1597.); Paolo Smolikowski, svećenik Kongregacije uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista (1849.-1926.); Maria Anna od sv. Josipa, osnivačica Samostana sestara augustinki rekolekti (1568.-1638.); Luisa Maria Langstroth Figuera De Sousa Vadre Santa Marta Mesquita e Melo, osnivačica Kongregacije anđela Gospe Fatimske (1877.-1973.); Anna del Salvatore, sestra Kongregacije kćeri sv. Ane (1842.-1885.); Maria Antonia Sama, laikinja (1875.-1953.).

Također, priznata su potrebna čudesa za beatifikaciju isusovačkog svećenika Tiburcia Arnaiza Munoza, oca Jeana-Baptista Fouquea, i sestre Marie Carmen Rendiles Martinez, kao i mučeništvo oca Teodora Illera del Olma, člana Kongregacije svetog Petra u okovima, i njegovih petnaest drugova, ubijenih tijekom Španjolskog građanskog rata 1936. i 1937.

Ivo Džeba | Bitno.net