Papa emeritus Benedikt XVI. jako je dobrog zdravlja, um mu je jednako bistar kao i prije, a na njemu se vidi da je čovjek koji je potpuno u miru s onim što mu je Bog namijenio – to su dojmovi nakon susreta s umirovljenim papom koje je medijima prenio monsinjor Anthony Figueiredo.

Kako je izvijestila Catholic News Agency, Figueiredo je jedan od pet čelnika fundacije “Caritas in Veritate International” koji su imali nedavno prigodu susresti se s Benediktom XVI. Fundacija je sastavljena od nekoliko katoličkih karitativnih organizacija, a nastala je nadahnuta enciklikama “Deus Caritas est” (Bog je ljubav) i ““Caritas in Veritate” (Ljubav u istini), koje je objavio Benedikt XVI. kao aktivni papa.

“Bili smo oduševljeni njegovim spokojem. Vidi se da je to čovjek koji je na miru s Božjom voljom za svoj život, a to je da se moli za Crkvu”, rekao je svećenik, dodajući kako je papa emeritus poput “mudrog djeda”.

“Pun je ljubaznosti i topline. Jako je dobrog zdravlja, a um mu je oštar kao u dane kada je bio veliki papa i veliki teolog kakvim ga znamo”, pojasnio je Figueiredo.

Tijekom susreta s čelnicima fundacije, rekao je Figueiredo, Benedikt XVI. je izrazio zahvalnost što njegove enciklike nisu samo čitane, nego i provedene u stvarnosti, te kako njihov sadržaj nije samo rezultat njegova promišljanja, nego prije svega nadahnuća Duha Svetog.

Figueiredo je ispričao i kako je s papom emeritusom razmijenio zuchette, svećeničke kapice koje se nose na tjemenu, te kako je Benedikt XVI. bio tako “darežljiv” da mu da svoju, koju će brižno čuvati.

Kako je Figureido rekao za CNA, Benedikt XVI. Crkvu je zadužio svojom teologijom i spisima, ali njegog najveći doprinos bilo je svjedočanstvo poniznosti koje je dao u svom odustajanju od papinske službe.

“Bio je Petrovim nasljednikom, ali nije se držao te časti. Nego je postao živi primjer onoga što govori sv. Pavao – da su sve stvari ništa u usporedbi s poznavanjem Boga. Odnos s Kristom, to je najvažnije u našim životima, a Benediktovo odustajanje od papinske službe velika je duhovna lekcija za sve nas”, zaključio je svećenik.

Goran Andrijanić | Bitno.net