Papa Franjo i Donald Trump susreli su se danas u Vatikanu gdje su, između ostaloga, razgovarali o miru, međuvjerskom dijalogu, progonu kršćana na Bliskom istoku te imigrantima.

Kako javlja Radio Vatikan, poglavar Katoličke Crkve i predsjednik SAD-a proveli su pola sata u razgovoru iza zatvorenih vrata, a kasnije je uslijedio susret s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, te nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Svete Stolice za odnose s drugim državama.

Tijekom razgovora obojica su istaknula dobre bilateralne odnose između država te su se također osvrnuli na “zajednički interes u očuvanju života, religijske slobode i slobode savjesti”.

U zajedničkoj izjavi istaknuta je nada za iskrenom suradnjom između Sjedinjenih Država i tamošnje Katoličke Crkve, osobito na polju zdravstvene njege, obrazovanja i pomoći imigrantima.

Također, Sveti je Otac tijekom susreta s predsjednikom Trumpom razgovarao o globalnim izazovima, osobito se osvrnuvši na promoviranje mira kroz “političke pregovore i međuvjerski dijalog”. U tom kontekstu posebno se dotaknuo zaštite kršćanskih zajednica na Bliskom istoku.

Trump, koji je susretu prisustvovao u društvu svoje supruge Melanije (prikladno odjevene u crno, s maramom preko glave) te kćeri Ivane i njezina supruga, Papi je prema informacijama darovao plavu kutiju s knjigama Martina Luthera Kinga. Zauzvrat, Sveti je Otac američkom predsjedniku poklonio tri dokumenta, među kojima i encikliku o ekologiji Laudato Si te medalju s maslinovom grančicom.

Nakon sastanka predsjednik SAD-a odveden je u obilazak bazilike sv. Petra i Sikstinske kapele, a potom je uslijedio susret s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

U podnevnom razgovoru s novinarima, Trump je istaknuo kako je susret bio “fantastičan” te kako je bila “čast sjediti s Papom”.

Posjet Vatikanu dio je prvog međunarodnog putovanja novog američkog predsjednika tijekom kojeg je posjetio Saudijsku Arabiju i Izrael. Danas popodne trebao bi pak otputovati za Bruxelles gdje će sudjelovati na sastanku NATO-a, a za nekoliko dana očekuje ga i samit G7 na Siciliji.

Tino Krvavica  | Bitno.net