Crna boja tradicionalna je boja koju žene poglavarice država ili žene čiji su muževi poglavari država, nose tijekom privatnih audijencija kod pape ili važnih događanja u Vatikanu. Uz crnu haljinu dugih rukava, protokolarno se prekrije i kosa i to crnim velom. Taj protokol poštivale su brojne žene poput Michelle Obame, ali i bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

Međutim, kako piše magazin People, a prenosi Aleteia, princeza Charlene ušla je u društvo sedam žena kojima je dopušteno nositi bijelu boju tijekom susreta s poglavarom Rimokatoličke Crkve. Le privilège du blanc (privilegija bijelog) tradicionalno je rezervirana za žene koje nose titulu kraljice Italije, Španjolske ili Belgije, titulu Velike vojvotkinje Luxemburga ili pripadaju kraljevskoj kući Savoy.

Princeza od Monaka već je jednom nosila bijelu boju tijekom susreta s papom Benediktom XVI. kada su mediji digli buku oko njenog izbora odjeće, s obzirom na to da monegaške princeze dosad nisu imale tu privilegiju. Međutim ubrzo je iz Vatikanskog tiskovnog ureda objavljena informacija kako je Charlene, kao prvoj monegaškoj princezi do sada, omogućeno korištenje te privilegije.

Važno je istaknuti kako nošenje bijele boje ne predstavlja sud Vatikana o tome tko je bolji kršćanin ili čovjek, već predstavlja posebnu blizinu Svete Stolice i određene kraljevske obitelji. Dakako, osobe koje imaju privilegiju nošenja bijele boje tijekom posebnih prilika u Vatikanu (ovisno o službenom protokolu), ne moraju je koristiti.

S druge strane neke osobe, iz neznanja ili drugih razloga, nisu poštovale protokol Svete Stolice (poput Cherie Blair, žene bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira), međutim to nikada nije predstavljao problem za susret s papom ili sudjelovanje na događajima u Vatikanu.

Princeza Charlene, o kojoj je Bitno.net već pisao, obratila se na katoličanstvo prije udaje za Alberta II. te mnogi svjedoče o njenom predanom vjerskom životu.

Tino Krvavica | Bitno.net