Donijeti Krista svijetu, to je poslanje Crkve – napisao je papa Franjo. A to poslanje valja obavljati prije svega štujući Krista, i ostavljajući prostora za kontemplaciju, jer poziv je karmelićana taj da budu proroci nade. U svijetu koji često ne priznaje Krista, i zapravo ga se odriče, Karmelićanski je red pozvan približiti se i sve se više sjediniti s Gospodinom, jer je to od životne važnosti u tako dezorijentiranoj današnjici. Sveti se Otac potom osvrnuo na molitvu koja je – kako je napisao – istinski put koji otvara za dubinu Božjega otajstva, ali je ona i obvezna staza usred Božjega naroda. S tog je vidika Papa istaknuo važnost molitvenoga čitanja Božje riječi (lectio divina), intimnoga prijateljstva s Bogom koje nas čini sposobnima vidjeti Njegovim očima i govoriti Njegovom Riječju.

Budite veliki propovjednici i učitelji molitve, jer izazov obnove Crkve polazi od povratka na jednostavnost života usredotočenoga na Evanđelje – napisao je potom papa Franjo te posebno istaknuo kontemplativnu dimenziju. Karmelićanin bez kontemplativnoga života, mrtvo je tijelo! – objasnio je Papa te dodao – Posebno danas kada je lakše biti ushićen lažnim idolima, u svijetu koji je na razne načine razlomljen. Kontemplativna se osoba, naprotiv, vraća jedinstvu te je tako snažan poziv na jedinstvo. Zbog toga molitva, kontemplacija, propovijedanje i misije nisu beskorisni prečaci, nego način na koji valja ljudima ponuditi Božju mudrost. Papa istodobno potiče karmelićane na skroman život, na udaljenost od mondenosti i mjerila svijeta, jer duh je svijeta neprijatelj u životu molitve – napomenuo je Papa.

I na kraju, treća je riječ: misije. Sveti Otac ne skriva teške izazove na koje nailaze današnji misionari, jer – kako je istaknuo – evanđeoska poruka nije uvijek prihvaćena, a katkada se čak nasilno odbija. Međutim, ako nas i bace u mutne i nepoznate vode, ne treba zaboraviti Njega koji poziva na poslanje, te daje hrabrost i snagu za njegovo obavljanje. Zbog toga papa Franjo potiče karmelićane da budu misionari ljubavi, nježnosti i Božjega milosrđa, kako bi njihovo svjedočanstvo ljubavi i nade bilo poput laganoga povjetarca koji obnavlja i jača crkveno poslanje u današnjem svijetu – istaknuo je Sveti Otac u poruci. (ika/bitno.net)