Serafin Kaszuba Tullio Maruzzo Luis Obdulio Navarro

U ponedjeljak, 8. listopada, papa Franjo ovlastio je Kongregaciju za kauze svetaca da proglasi dekrete o herojskim krepostima za sedmero slugu Božjih te dva dekreta o mučeništvu.

Među novoproglašenim slugama Božjim našlo se i ime Serafina Kaszube, OFMCap, koji je gotovo četrdeset godina svoju službu vršio u zemljama Sovjetskog Saveza, pod učestalim prijetnjama.

Serafin je rođen 1910. u Zamarstynówu (Ukrajina). S 18 godina pristupa kapucinskom novicijatu u Poljskoj, a 1932. polaže vječne zavjete, nakon čega naredne godine biva zaređen za svećenika.

Godine 1940. započeo je službu u Lvivu i Volhyniji koji su tada bili pod sovjetskom okupacijom. Područje njegove službe nakon toga je okupirala nacistička Njemačka, sve do 1944. kada je ponovno potpalo pod sovjetsku vlast.

Tijekom etničkog čišćenja Poljaka od strane ukrajinskih pobunjenika za vrijeme II. svjetskog rata, nije napuštao svoje župljane unatoč napadima na svoj župni dvor.

Sovjetske mu vlasti 1958. ukidaju pravo na javno vršenje svećeničkih dužnosti, no on je tajno vršio službu u Ukrajini, Bjelorusiji, Litvi i Estoniji. Pet godina kasnije odlazi u Kazahstan kamo su Sovjeti deportirali desetke tisuća Poljaka.

Godine 1966. osuđen je na zatvorsku kaznu, ali uspijeva umaći nakon čega nastavlja svoje djelovanje u Kazahstanu i Ukrajini sve do smrti koja ga je zadesila prilikom čitanja časoslova.

Serafina štuju obitelji onih kojima je služio u Ukrajini i Kazahstanu, od kojih su mnogi sačuvali privatne oltare u svojim domovima na kojima je Serafin slavio misu.

Dvoje novih mučenika

Papa Franjo također je proglasio i dvojicu mučenika, slugu Božjeg Tullija (Marcella) Maruzza, OFM i Luisa Obdulia Arroya Navarra.

Tullio Maruzzo, OFM, misijski je djelovao u Guatemali. U svome se pastoralnom radu posvetio siromašnim seljacima koji su zbog pohlepe zemljoposjednika ostali bez zemlje.

Bio je usmjeren prema ublažavanju siromaštva, tješenju obeshrabrenih, te posebice prosvjetljavanju savjesti kako bi uvjerio ljude u važnost promicanja pravednosti prema evanđeoskim principima.

Zbog svog je djelovanja bio zastrašivan, a optuživali su ga i da je “komunistički svećenik”. Njegovi su nadređeni strahovali za njegov život te su ga prebacili na drugo mjesto, ali ni to nije spriječilo prijetnje koje su stizale prema njemu.

Maruzzova pastoralna aktivnost karakterizirana je hrabrim i proročkim osuđivanjem zlostavljanja lokalnih despota koji su ga naposljetku i usmrtili.

Luis Obdulio Arroyo Navarro bio je vjerni pratitelj fra Tullija iako je znao za prijetnje smrću kojima je bio izložen.

Radio je kao vozač u općini Los Amates, a s 26 godina priključio se franjevačkom trećem redu te postao katehist u župi.

1. srpnja 1981., vraćajući se sa susreta zajedno s fra Tulliom, iz zasjede su ih usmrtili oni koji su htjeli ugušiti njihov evangelizacijski rad.

Beatifikacija Tullija Maruzza i Luisa Navarra bit će održana iduće godine u Guatemali.

Uz navedene, papa Frano je proglasio dekrete o herojskim krepostima za još šestero slugu Božjih:

Francesco Paolo Gravina, osnivač Kongregacije sestara milosrdnica svetog Vinka (Italija)

Donizetti Tavares de Lima (Brazil), dijecezanski svećenik

Magín Morera y Feixas, sestra iz Kongregacije Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa (Španjolska)

María Lorenza Requenses de Longo, osnivačica Bolnice neizlječivih u Napulju i Kapucinskih sestara (Italija)

Françoise du Saint Esprit, osnivačica Trećeg reda svetoga Franje u Montpellieru (Francuska)

Elżbieta Róża Czacka, osnivačica Kongregacije franjevačkih sestara službenica križa (Poljska)

Ivo Džeba | Bitno.net