Čak 5,5 milijun osoba posjetilo je tijekom prošle godine Vatikanski muzej, obavijestili su njegovi upravitelji i veliki interes pripisali, među ostalim, papi Franji.

Znamenka od 5 milijuna posjetitelja godišnje prvi je put prekoračena 2011. Prošle godine ona je iznosila 5,5 milijuna, a takav broj posjetitelja traži od uprave muzeja da pojača sigurnost eksponata, te osigura onima koji dolaze u muzej najbolje uvjete. Takve aktivnosti već su u tijeku, rekao je direktor muzeeja Antonio Paolucci, pa će uskoro u Sikstinskoj kapeli biti ugrađen novi klimatizacijski sustav koji će regulirati temperaturu i vlažnost zraka.

“Efekt pape Franje djeluje i na muzeje”, rekao je Paolucci, te dodao kako Vatikan čekaju tek pravi organizacijski problemi na ovogodišnjoj kanonizaciji Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. kada se očekuje da će u Rim doći masa hodočasnika iz cijelog svijeta.
Osim broja posjetitelja muzje, objavljen je i broj ljudi koji su se tijekom prošle godine susreli s Papom na audijencijama ili nazočili njegovim misama i drugim proslavama. Od ožujka do prosinca bilo ih je 6,6 milijuna.
Bitno.net