Redovnik

U prvim danima studenoga Crkva nas poziva da podignemo oči, da prolomimo nebo iznad svojih glava i da uperimo pogled s onu stranu, da gledamo zajednicu spašenih, svetih, živu s Gospodinom, da osjetimo njihovu prisutnost i duhovno zajedništvo s nama hodočasnicima. Da u sjećanju, molitvi i nadi očitujemo svoj duhovni odnos s preminulima – piše pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, u uvodniku informativnoga tjednika Octava dies Vatikanskog televizijskog centra.

U nedavnoj zaključnoj poruci Biskupske sinode narodu Božjem podsjeća se da se Isus samaritanskoj ženi ne predstavlja jednostavno kao onaj koji daje život, nego kao darivatelj života vječnoga. Božji dar nije jednostavno obećanje boljega života u ovomu svijetu, nego navještaj da je posljednji smisao našega života izvan ovoga svijeta, u punom zajedništvu s Bogom koje iščekujemo na svršetku vremena – tvrdi pater Lombardi.

Poruka nastavlja podsjećajući da u Crkvi posvema Bogu posvećene osobe, u siromaštvu, čistoći i poslušnosti, trebaju biti svjedoci toga obzora ljudskoga življenja koji nadilazi smrt, svjedoci čekanja ispunjenja koje se nalazi samo s onu stranu našega zemaljskog iskustva. Predivno je zvanje, ali i vrlo zahtjevno – podsjeća pater Lombardi.

Dužno je i potrebno ovozemno zauzimanje, no mora ga hraniti poticajna nada, koja usmjeruje njegov hod prema novoj zemlji i novim nebesima. Bez te nade nije moguća prva ni nova evangelizacija. Podignimo dakle glavu da vidimo Gospodina koji dolazi u pratnji svojih svetaca – potaknuo je pater Lombardi. (rv/bitno.net)