Američki isusovac Brian Daley, profesor Teologije, te Rémi Brague, profesor Filozofije religija, dobitnici su ovogodišnje nagrade Ratzinger, koju im je Sveti Otac prije podne uručio u apostolskoj palači, primjernim osobama – kako je rekao Papa – za prenošenje znanja koje ujedinjuje znanost i mudrost.

Pater Brian i profesor Brague, obojica su zauzeti u Crkvi i aktivni u pružanju svojega stručnog prinosa crkvenoj prisutnosti u svijetu. Obojica se posvećuju odlučnim vidicima za Crkvu našega vremena; pater Brian ekumenizmu posebice s istočnim crkvama, a profesor Brague međureligijskom dijalogu naročito s muslimanima i Židovima. Uručujući nagradu Papa je preporučio da se ponovno pročitaju dokumenti II. vatikanskog sabora: Deklaraciju o odnosima Crkve s nekršćanskim religijama (Nostra Aetate), Dekret o ekumenzmu (Unitatis redintegratio) i Deklaraciju o vjerskoj slobodi (Dignitatis humanae).

Zacijelo, bilo bi vrlo zanimljivo, dragi pater i dragi profesore, slušati vaša promišljanja i vaša iskustva na tim područjima, gdje se odigrava važan dio dijaloga Crkve sa suvremenim svijetom – istaknuo je Benedikt XVI. dodajući da su dobitnici nagrade osobe koje prosvijetljenom i živom vjerom današnjem čovjeku približavaju Boga.

Na kraju govora Sveti je Otac pozvao na otkrivanje istinske umjetnosti življenja. Djelovati u vinogradu Gospodnjem, kamo nas zove, da muškarci i žene našega doba mogu otkrivati istinsku umjetnost življenja to je bila i velika želja II. vatikanskog sabora, koja je i danas više no ikad aktualna u zauzimanju nove evangelizacije – kazao je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)

Foto: facebook/news.va.en