Pio XII.

Nakon što je argentinski rabin Abraham Skorka, dugogodišni prijatelj pape Franje, u jučerašnjem razgovoru za britanski The Sunday Times izjavio kako će katolički poglavar otvoriti arhive iz vremena pontifikata Pija XII., dakle iz Drugog svjetskog rata, oglasila se Sveta Stolica i naglasila kako u tom otvaranju arhiva nema ničega senzacionalnog.

Što je to The Sunday Times napisao, citirajući Skorku koji se s Papom susreo u Vatikanu u petak? Novine pišu kako Franjo želi otvoriti arhiv kako bi mogao nastaviti proces beatifikacije pape Pija XII. Rabin Skorka je rekao kako Papa želi da se konačno raščisti odnos Pija XII. prema holokaustu. Podsjetimo, neki analitičari u židovskoj zajednici smatraju da se Pio XII. nije dovoljno odlučno postavio prema nacističkom režimu i progonu Židova.

Prefekt Vatikanskog tajnog arhiva biskup Sergio Pagano na ove je vijesti odgovorio kako u njima nema doista ničega senzacionalnog, te kako je još 2010. rečeno kako će dokumenti iz pontifikata Pija XII. postati dostupni u idućih pet godina, Što se sada i događa, u skladu sa pravilima po kojima ti dokumenti, diplomatski i ostali koji se tiču aktivnosti Svete Stolice, postaju dostupni javnosti. Biskup Pagano rekao je i kako famozni arhiv ne krije ništa spektakularno i da je većina tamošnjih dokumenata već dostpuna javnosti kroz otvorene diplomatske arhive Francuske, Njemačke i drugih država.

“Puno dokumenata koji dobro objašnjavaju navodnu ‘šutnju’ Pija XII. već su davno objavljeni. Ali, niko ih ne čita”, poručio je biskup Pagano, aludirajući na to da su neki znanstvenici već stvorili negativnu sliku o pontifikatu tog Pape i ne žele je mijenjati unatoč činjenicama.

G. An. | Bitno.net