Proroštvo, bliskost i nada – tri su riječi koje je papa Franjo istaknuo i razložio u govoru svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su u Rimu povodom sutrašnjeg zaključenja Godine posvećenoga života.

U vašem svakodnevnom apostolatu – napisao je Papa u unaprijed pripremljenom govoru – ne dopustite da vas uvjetuje dob ili brojčano stanje. Ono što više znači je sposobnost ponoviti svoj prvotni „da“ na Isusov poziv. Naš posvećeni život – dodao je – ima smisla zato što nas bivanje s Isusom suobličuje njemu, čini nas Crkvom, darom za čovječanstvo.

Završetak godine posvećenoga života – stoji u govoru koji je predao kardinalu Braz de Avizu, ne pročitavši ga – ne znači prekid nastojanja da se bude vjeran primljenom pozivu i da se raste u ljubavi. Stoga je predložio tri riječi. Na prvome mjestu istaknuto je proroštvo, koje je vlastitost posvećenoga života. Vi ste prije svega pozvani naviještati, više životom nego riječima, da je Bog stvaran. Ako ga se ponekad odbacuje ili zanemaruje, valja nam se pitati jesmo li mi bili dovoljno transparentni za njegovo lice, pokazujući njemu svoje – napisao je Papa u pripremljenom govoru.

Božje pak lice jeste ono milosrdnoga Oca. Da bi ga se obznanilo, potrebno je imati osoban odnos s njim – napisao je Sveti Otac, ističući važnost svakodnevne molitve, osobito tihoga klanjanja. Druga riječ koju je istaknuo je bliskost. Potaknuo je osobe posvećenoga života da poput Isusa budu bliske ljudima, dijeleći njihove radosti i patnje. Neka vas nitko ne doživi dalekima, odvojenima, zatvorenima i stoga sterilnima – poželio je.

Svatko je od vas – nastavio je Papa – pozvan služiti bližnjemu, prema vlastitoj karizmi: tko u molitvi, tko u katehezi, tko poučavajući, tko brigom za bolesne ili siromašne, tko naviještajući evanđelje, tko čineći razna djela milosrđa. Važno je ne živjeti sami za sebe, kao što Isus nije živio za sebe, nego za Oca i za nas – naglasio je papa Franjo.

Na trećem mjestu je istaknuo nadu. Svjedočeći Boga i njegovu milosrdnu ljubav – napisao je – Kristovom milošću možete nadom ispuniti čovječanstvo koje je zbog raznih razloga označeno tjeskobom i strahom. Na kraju je posebno spomenuo ekumensko zalaganje te napomenuo da svjedočanstvo osoba posvećenoga života može pomoći na putu punoga zajedništva.

Radio Vatikan| Bitno.net