SLUČAJ SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJA

Priopćenje Tiskovnoga ureda Svete Stolice nakon potvrde presude kardinalu Pellu

Kardinalu Pellu potvrđena je prvostupanjska presuda za seksualno zlostavljanje maloljetnika

Nakon objavljivanja odluke Vrhovnog suda australske savezne države Viktorije u srijedu 21. kolovoza u Melbourne odbacivanju žalbe kardinala Georga Pella na presudu za seksualno zlostavljanje djece izrečenu u prosincu prošle godine, Tiskovni ured Svete Stolice oglasio se priopćenjem:

Ponovno ističući svoje poštovanje australskoga pravosuđa, kao što je istaknuto i 26. veljače nakon izricanja prvostupne presude, Sveta Stolica prima na znanje odluku suda o odbacivanju žalbe kardinala Pella. Sveta Stolica podsjeća da je u tijeku cijeloga sudskog postupka kardinal Pell tvrdio da nije kriv i ističe da je njegovo pravo žaliti se i na Visokom australskom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku zajedno s Crkvom u Australiji Sveta Stolica potvrđuje svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i svoju predanost da putem mjerodavnih crkvenih službi dosljedno postupa protiv crkvenih djelatnika koji počine takva zlodjela.

Sveta Stolica pridružuje se izjavi predsjednika Australske biskupske konferencije u vezi s prvostupanjskom presudom kardinalu Georgeu Pellu (77), istaknuo je 26. veljače u izjavi za javnost privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti.

To je žalosna vijest koja je potresla brojne osobe, ne samo u Australiji, rekao je Gisotti. Istaknuo je ponovno da poštuju australski pravni sustav i upravo zbog toga čekaju rješavanje žalbe kardinalova pravnog tima.

Do konačnog ishoda Sveta Stolica pridružuje se australskim biskupima u molitvi za sve žrtve zlostavljanja te će učiniti sve što je moguće kako bi osigurali da Crkva bude sigurno mjesto za sve, posebno mlade i ranjive. Sveti Otac potvrdio je preventivne mjere koje je kardinalu Pellu odredio mjesni ordinarij po povratku u Australiju – do završetka postupka kardinalu je zabranjeno vršenje svećeničke službe i bilo kakav dodir s maloljetnicima, rekao je Gissoti, prenosi Vatican News.

Više o odbacivanju žalbe kardinala Pella možete pročitati OVDJE.

IKA | Bitno.net

Objavljeno: 21. kolovoza 2019.

Možda vam se svidi