Biskupi

Na plenarnom zasjedanju Biskupske sinode u subotu 20. listopada predstavljen je prijedlog za Poruku o novoj evangelizacije u kojem se pozivaju kršćani da vedrom hrabrošću, vjerom pobjeđujući strah te svjesni ljudske nostalgije za Bogom, svijetu nose evanđelje.

Poruka je privremena, treba se doraditi a u petak će biti ponuđena na izglasavanje. No, to što se može već sada primijetiti jest izravan, jasan i svjestan govor o teškoćama i izazovima nove evangelizacije. Ne treba biti pesimisti – ističu biskupi – jer svi mogu pridonijeti učinkovitom naviještanju evanđelja. Nije riječ novim strategijama za naviještanje evanđelja, jer Radosna vijest nije tržišni proizvod, nego o otkrivanju metoda da se današnjeg čovjeka približi Isusu – tvrde biskupi.

Nacrt poruke poziva dakle sve – biskupe, svećenike, redovnike, obitelji, mlade, političare i sve druge – i svima zahvaljuje na njihovu zauzimanju za cjeloviti razvoj ljudskog roda. Privremeni dokument potvrđuje važnost međureligijskog dijaloga, karitativnog djelovanja, odgoja i evangelizacije koja obvezuje u prvom redu članove Crkve.

Osim toga nacrt dokumenta uzima u obzir pojedine kontinente i predlaže konkretne pothvate i poticaje svrsishodne evangelizaciji vodeći računa o posebnosti zemljopisnih područja. Najvažnije je – istaknuto je u zaključku privremenog dokumenta – da kršćani vjerom pobijede strah i da odvažno naviještaju evanđelje svijetu, koji je, iako pun nedosljednosti i izazova, uvijek stvorenje Božje. (rv/bitno.net)