Jučer, 24. travnja, obilježena je sedma obljetnica početka papinske službe Benedikta XVI. Bilo je to euharistijskim slavljem održanim 24. travnja 2005. godine, na kojemu je sudjelovalo više od 300.000 osoba okupljenih na Trgu svetoga Petra i u Ulici della Conciliazione. Crkva je mlada, a tko vjeruje nije nikada sam – istaknuo je tada Papa u propovijedi, iz koje izdvajamo nekoliko misli.

Papa

Tu es Petrus’, ‘Ti si Petar’ – Božji je narod radosno primio novoga Papu, „poniznoga radnika u Gospodinovom vinogradu“. Papa je Benedikt XVI. u propovijedi, koju je 37 puta prekinuo pljesak okupljenih vjernika, odmah povjerio u kakvom duhu započinje službu općega pastira Crkve. Moj pravi program upravljanja jest to da ne činim svoju volju, da ne težim ostvarenju svojih zamisli, nego da slušam, zajedno s cijelom Crkvom, Gospodinovu riječ i volju, te da se prepustim da me On vodi, tako da On sām vodi Crkvu u ovom času naše povijesti – rekao je Papa.

Potom je uputio riječi nade, ohrabrio je sve da imaju pouzdanja u budućnost jer, – kako je istaknuo – tko vjeruje nije nikada sam, ni u životu ni u smrti. Ta se nada rađa iz sigurnosti u Uskrsloga. Krist je živ, a takva je i Njegova Crkva. Da, Crkva je živa – to je divno iskustvo iz ovih dana. Upravo u tužnim danima bolesti i preminuća pape [Ivana Pavla II.], to se na divan način pokazalo pred našim očima: da je Crkva živa. I Crkva je mlada. Ona u sebi nosi budućnost svijeta i zbog toga svakomu od nas pokazuje put prema budućnosti – napomenuo je papa Benedikt Šesnaesti.

Potom se osvrnuo na svoju službu pastira koji je pozvan tražiti izgubljene ovce u brojnim pustinjama našega čovječanstva. Pustinje su to samoće, napuštenosti, razorene ljubavi – istaknuo je Papa. Stoga sveti Kristov nemir ima nadahnjivati pastire, ali za to nije dostatna samo ljudska snaga. Molite za mene, kako bih naučio sve više voljeti svoje stado – vas, Svetu Crkvu, svakoga od vas pojedinačno, i sve vas zajedno. Molite za mene da ne pobjegnem, od straha, pred vukovima – rekao je tada Sveti Otac. Međutim, tko dopusti da Krist uđe u njegov život, ništa ne gubi – istaknuo je – Štoviše, u prijateljstvu se s Isusom stvarno otvaraju velike mogućnosti ljudskoga stanja.

I na kraju, tragom svojega voljenog predhodnika, posebne je misli uputio mladima. Samo u tom prijateljstvu možemo iskusiti ono što je lijepo i što oslobađa. Tako bih danas, vrlo snažno i uvjerljivo, polazeći od iskustva dugoga osobnog života, htio vama, dragi mladi, reći: ne bojte se Krista! On ništa ne oduzima, a daruje sve. Tko se Njemu daruje, prima sto puta više. Otvorite, širom otvorite vrata Kristu, i pronaći ćete pravi život – istaknuo je papa Benedikt XVI. na Misi na početku svojega papinstva.

U prigodi rođendana Benedikta XVI., te sedme obljetnice njegova izbora za papu, vatikanski poluslužbeni dnevnik L’Osservatore Romano i talijanski dnevnik Sole 24 Ore pripremili su kao dar čitateljima knjigu naslovljenu „Joseph Ratzinger – teolog i papa“. Sigurno je da kardinal koji je iz konklava izišao kao papa, a koji je već neko vrijeme imao želju povući se u svoju rodnu Bavarsku kako bi se potpuno posvetio proučavanju, nije učinio ništa kako bi bio izabran – napisao je u predgovoru knjige Gian Maria Vian, ravnatelj vatikanskoga dnevnika. Knjiga obuhvaća nekoliko slabo poznatih tekstova: dijalog o laičnosti i religiji, jedan prijedlog za čitanje djela Josepha Ratzingera, koji je pripremila povjesničarka Lucetta Scaraffia, te kronološki sažetak života teologa koji je postao papa.

Taj pothvat – kako je istaknuto u predgovoru – želi prije svega pridonijeti prvom poznavanju lika i djelā intelektualca koji je posvetio, i posvećuje, svoj život neumornom i neiscrpnom traženju istine, u stalnom dijalogu između vjere i razuma, i izražavanjem koje želi biti jasno svima. I to u prigodi važne obljetnice za koju se – kako stoji u predgovoru knjige – može primijeniti želja iz bizantinske liturgije: mnogaja ljeta!(rv/bitno.net)