U utorak 10. siječnja u Casina Pio IV, sjedištu Papinske akademije za znanost, održat će se događaj „AI Ethics: An Abrahamic Commitment to the Rome Call“, izvještava Vatican News.

Trojica predstavnika triju abrahamskih religija potpisat će Rome Call for AI Ethics, dokument koji je nastao u Papinskoj akademiji za život, a koji je uredila Zaklada RenAIssance za „algor-etiku“, odnosno za promicanje etičkog razvoja umjetne inteligencije (AI – Artificial Intelligence). Potpisivanje će se održati 10. siječnja u Vatikanu, u povodu događaja „AI Ethics: An Abrahamic Commitment to the Rome Call“.

Nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život i prvi promicatelj događaja, još od veljače 2020., pratit će u potpisivanju glavnog rabina i člana Vijeća Glavnog rabinata Izraela Eliezera Simhu Weisza te predsjednika Abu Dhabi Peace Foruma i predsjedavajućeg Vijeća za šerijatsku fetvu Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Abdallaha bin Bayyaha.

U međureligijskoj ceremoniji potpisivanja sudjelovat će također prvi potpisnici „Rome Calla“, s nakanom da obnove svoju predanost u tom smjeru: predsjednik Microsofta Brad Smith, globalni dopredsjednik IBM-a Dario Gil te glavni ekonomist svjetske Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) Maximo Torero Cullen.

Svečanosti će prethoditi početno promišljanje i izlaganje o žurnosti algor-etike koje će predstaviti o. Paolo Benanti, izvanredni profesor tehnološke etike na Papinskom sveučilištu Gregoriana i znanstveni direktor Zaklade RenAIssance.

Nakon Papine audijencije, poslijepodne će intervenirati stručni govornici na tu temu: profesorica Ana Palacio, bivša španjolska ministrica vanjskih poslova; profesor Mario Rasetti, emeritus teorijske fizike na Politecnico u Torinu i predsjednik znanstvenog odbora CENTAI-a; dr. Hamza Yusuf, predsjednik Zaytuna College u Berkeleyju, CA; profesor Aviad Hacohen, predsjednik Akademskog centra za pravo i znanost u Hod HaSharonu u Izraelu, bivši dekan pravnog fakulteta; profesor Sebastiano Maffettone, direktor Ethos-a pri Sveučilištu LUISS Guido Carli u Rimu.