Foto: Andy HayTalijanska policija danas je zatvorila Trg sv. Petra kojim dnevno prođe tisuće turista koji žele posjetiti Vatikan i baziliku sv. Petra.

Odluka je uslijedila nakon dekreta talijanske vlade kojim se zabranjuju sve civilne i vjerske ceremonije u zemlji zbog epidemije koronavirusa.

Tiskovni ured Svete Stolice potvrdio je da će najvažnija crkva kršćanskog svijeta, zajedno s trgom, ostati zatvorena do 3. travnja. Podsjećamo, Talijanska biskupska konferencija objavila je u ponedjeljak da se, također do 3. travnja, u cijeloj zemlji neće slaviti svete mise.

Svećenici će euharistiju nastaviti služiti privatno, a crkve ostaju otvorene vjernicima za osobnu molitvu. Neke župe odlučile su izložiti Presveti oltarski sakrament.

Vatikan je više puta istaknuo svoju suradnju s talijanskim vlastima kako bi se spriječilo širenje epidemije.

Premda se žarište širenja virusa nalazi na sjeveru zemlje, prije nekoliko dana zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Vatikanu.

Italija je nakon Kine zemlja s najviše zaraženih i preminulih od posljedica virusa. Za sada je potvrđeno 10 149 slučaja zaraze, a 631 osoba je preminula. Dodajmo kako se cijela zemlja od 9. ožujka nalazi u karanteni tj. ograničeno je kretanje osim zbog nužde, posla i zdravstvenih razloga.

Papa Franjo jučer je slavio svetu misu u Domu svete Marte te ju prikazao za oboljele od koronavirusa. Misa je bila izravno prenošena putem elektroničkih medija, a idućih dana misna se slavlja mogu pratiti od 7 sati na YouTube kanalu vatikanskih medija.

*Članak je nadopunjen novim informacijama o broju oboljelih i preminulih u Italiji

Tino Krvavica | Bitno.net