Papa Franjo danas je slavio misu u Domu svete Marte te ju prikazao za oboljele od koronavirusa. Misa je bila izravno prenošena putem elektroničkih medija, kao što će biti i sljedećih dana, kako bi očitovao svoju blizinu svima koji su uključeni u epidemiju koronavirusa.

Ovih ću dana slaviti misu za bolesne od epidemije koronavirusa, za liječnike, bolničare, medicinske sestre, volontere koji mnogo pomažu, članove obitelji, za ljude u staračkim domovima i za zatvorenike u zatvorima – rekao je papa Franjo jutros na misi koja je bila izravno prenošena iz Doma svete Marte, te potaknuo – Ovaj tjedan molimo Gospodina snažnu molitvu: „Spasi nas, o Gospodine, i budi nam milostiv. Noge su naše na pravom putu. U zajednici blagoslivljat ćemo Gospodina“.

Komentirajući prvo čitanje današnje liturgije iz Knjige proroka Danijela, Papa je podsjetio da se trebamo priznati grešnicima. Prvo je čitanje ispovijed grijeha – rekao je Papa i primijetio – Narod priznaje da je griješio: „Gospodine, bio si vjeran prema nama, no mi sagriješismo, mi bezakonje počinismo, zlo učinismo, odmetnusmo se i udaljismo od zapovijedi i naredaba tvojih. Nismo slušali sluge tvoje, proroke koji govorahu u tvoje ime našim kraljevima, našim knezovima, našim očevima, svemu puku zemlje“.

To je ispovijed grijeha, priznanje da smo griješili – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Kada se pripremamo kako bismo primili sakrament pomirenja, moramo učiniti ono što se zove ispit savjesti i vidjeti što smo učinili pred Bogom; što smo sagriješili. Moramo priznati grijeh. No to priznanje grijeha ne smije postati samo popis intelektualnih grijeha i ne možemo samo reći: griješio sam, potom ću reći Ocu i On će mi oprostiti. Ne, potrebno je nešto drugo. Tako nije dobro raditi, jer to bi značilo napraviti popis stvari koje moramo napraviti i imati ili koje smo loše napravili, no koje ostaju samo u glavi.

Istinska ispovijed grijeha mora ostati u srcu – rekao je papa Franjo i istaknuo – Ići na ispovijed ne znači samo svećeniku reći taj popis, nabrojiti stvari, potom otići i misliti da nam je oprošteno. To nije to! Potreban je korak više od toga, a to je ispovijed naše bijede, i to iz srca, to jest da taj popis zlih stvari koji smo napravili siđe u srce. Tako čini prorok Danijel: „U tebe je, Gospodine, pravednost, a u nas stid na obrazu!“

Kada priznamo da smo griješili, da nismo dobro molili i to osjećamo u srcu, dolazi nam taj osjećaj stida – rekao je Papa i nastavio – Tada se sramimo što smo to učinili. Sa stidom molimo Gospodina za oprost. Stid zbog naših grijeha jest milost koju moramo tražiti: „Gospodine, da se stidimo!“ Osoba koja je izgubila sram, izgubila je moralni autoritet i poštovanje drugih ljudi. To je besramna osoba. Isto se događa u odnosu prema Bogu. Nama ostaje sram, a Bogu pravednost.

Sram na licu kao danas – rekao je Sveti Otac i dodao – Danijel je nastavio: „Gospodine, stid na obraz nama, našim kraljevima, našim knezovima, našim očevima, jer sagriješismo protiv tebe. U Gospodina je Boga našega smilovanje i oproštenje.“ Prije je Danijel rekao: U Gospodina je našega pravednost, a sada kaže milosrđe. Kada, osim što se sjećamo i pamtimo grijehe koje smo počinili, imamo i osjećaj stida, to dira Boga u srce koji odgovara milosrđem.

Stidjeti se loših i zlih stvari koje smo učinili, put je prema Božjem milosrđu. Dakle, kada se budemo išli ispovjediti nećemo nabrajati samo popis grijeha, nego ćemo izraziti osjećaje zbunjenosti i stida zbog toga što smo učinili tako dobrom, milosrdnom i pravednom Bogu. Molimo danas za milost stida, da se stidimo svojih grijeha. Neka Gospodin svima nama udijeli tu milost! – zaključio je papa Franjo.

*Pročitajte više: Ovo su savjeti 10 svećenika koji vam mogu pomoći imati bolju ispovijed

Vatican News | Bitno.net