Papa

Poput svete Klare i vi u Bogu tražite tajnu istinske radosti. Tajna prave radosti jest u povjeravanju Bogu istaknuo je papa Benedikt XVI. u poruci za godinu svete Klare, proglašene prigodom 800. obljetnice njezina obraćenja. Papinu je poruku u tijeku Večernje u asiškoj katedrali 31. ožujka pročitao mjesni biskup Domenico Sorrentino, izvještava Radio Vatikan.

Sveti Franjo i sveta Klara i danas govore mladima, istaknuo je Benedikt XVI., ističući suvremenost franjevačke poruke. Klarina se suvremenost može vidjeti u sučeljavanju s iluzijama i razočaranjima današnje mladeži. Ni jedno doba kao naše nije toliko zavelo mladež, s tisuću privlačnosti života, kada sve izgleda moguće i dopušteno. A ipak, golemo je nezadovoljstvo prisutno, neumorno traženje sreće i ostvarenja završava na putovima u umjetne rajeve, poput droge i neobuzdane putenosti, upozorava Sveti Otac. Teškoća da se danas nađe dostojan rad i stvori ujedinjena i sretna obitelj, zatamnjuje obzorje. Ipak, ima mladih koji i u naše vrijeme prihvaćaju poziv da vjeruju u Krista i da se odvažno, odgovorno i s nadom sučele sa životom, odlučujući napustiti sve kako bi se mogli posvetiti posvemašnjem služenju Kristu i braći. Govoreći o životu sv. Klare i sv. Franje, Papa potiče mlade da razmisle o smislu života te da u Bogu traže tajnu prave radosti. Klarino obraćenje, koje se zbilo u danima prije Uskrsa, je obraćenje srca. Kao i sveti Franjo, ni ona više nije imala lijepe odore asiškog plemstva, ali je imala profinjenu dušu koja se trošila u hvaljenju Boga i u sebedarju. Klara, dakle, biva vjerodostojan tumač franjevačkog ideala, moleći povlasticu siromaštva, što je dugo držalo u nedoumici ondašnjeg papu, koji se na kraju pokorio heroizmu njezine svetosti, ustvrdio je Benedikt XVI.

U poruci je spomenuto “crkveno obilježje” Klarina i Franjina života, unatoč tomu što mnogi nisu odobravali njihov odabir pomogao im je asiški biskup. Institucija i karizma savršeno se upotpunjuje. Ljubav i poslušnost prema Crkvi, naglašeni u franjevačkoj i Klarinoj duhovnosti, ukorijenjeni su u lijepom iskustvu kršćanske zajednice u Asizu, koje je na putu svetosti pratilo Franju i Klaru, istaknuo je Papa. Zaključujući poruku, svoje je misli uputio klarisama koje “svakodnevno očituju ljepotu i plodnost kontemplativnoga života kao potpora hodu svega Božjega puka, te franjevcima diljem svijeta kao i brojnim mladima koji traže žuđeno svjetlo. Papa je mladima poželio da mogu sve više upoznavati ta dva svijetla lika crkvenoga svemira.(ika/bitno.net)