Papa Franjo primit će u audijenciju predsjednicu Margaret Karram zajedno s čelnicima Pokreta fokolara diljem svijeta. U 18 sati euharistijsko slavlje u bazilici Svete Marije Velike u Rimu predvodit će kardinal Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, javlja Vatican News.

7. prosinca 1943. službeni je datum rođenja Pokreta fokolara, odnosno dan kada se Chiara Lubich zauvijek posvetila Bogu. Prije 80 godina rođena je mala zajednica koja je u razaranjima Drugog svjetskog rata htjela obnoviti mir i jedinstvo među svima i koji će se uskoro proširiti cijelim svijetom, uklapajući se u struju novih karizmi Crkve. U središtu duhovnosti i djelovanja Pokreta fokolara nalazi se Evanđelje, a posebno Isusova molitva: “Neka svi budu jedno” (Iv 17,21).

Danas je Pokret prisutan u 182 zemlje, što je znak univerzalnosti i hitnosti jedinstva i bratstva u ovim rascjepkanim i tragičnim vremenima. Također uključuje kršćane raznih Crkvi, vjernike brojnih religija i osobe bez određenog vjerskog obilježja.

Susret s Papom

Papa Franjo će 7. prosinca primiti u audijenciju predsjednicu Pokreta fokolara Margaret Karram i dopredsjednika Jesúsa Morána te skupinu delegata Pokreta iz cijeloga svijeta.

„Biti primljen kod Svetog Oca 7. prosinca 2023., točno osamdeset godina nakon prvog „da“ Chiare Lubich Bogu, za nas je izniman i iznenađujući dar“, objašnjava predsjednik.

„Želimo Papi donijeti ljubav i naklonost tisuća ljudi u svijetu koji žive karizmu jedinstva i obnavljaju naše služenje Crkvi na ovom sinodskom putovanju, u suradnji s mnogim drugima koji žele pridonijeti miru i ljubavi za ublažavanje rana čovječanstva:”

Proslava u bazilici Svete Marije Velike

Istog dana u 18 sati u bazilici Svete Marije Velike bit će misa zahvalnica za ovih 80 godina života Pokreta fokolara koju će predvoditi kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i Život, zajedno s još nekoliko kardinala, biskupa i svećenika.

“Ovaj dan”, objašnjava Karram, “bit će završetak hodočašća na neka sveta i značajna mjesta u Asizu, Loretu i Rimu koje smo željeli obaviti da zahvalimo, zamolimo za oproštenje i ponovno krenemo, hrabro i s nadom. Zajednice fokolara diljem svijeta također će doživjeti ovu obljetnicu s istim osjećajima i ciljevima kako bi svjedočili bliskost u bratskoj ljubavi koja nadilazi svaku prepreku i dopire do svake životne situacije koju njihovi članovi žive.”